JOSO BUTORAC POBJEDNIK MIK-a: Opatijska publika za Erika Baliju

Ispunjena gledališta u svim gradovima domaćinima potvrda su da je MIK “ono nešto naše što treba čuvati” i da ovo nije samo glazbeni festival, već festival pozitive, radosti druženja izvođača međusobno kao i sa publikom

Opatija je ugostila veliko finale jubilarnog izdanja festivala Melodije Istre i Kvarnera, a završna se večer održala u prekrasnom KTC Gervais koji je tako po prvi put ugostio jedini hrvatski putujući festival.

Brojna publika i brojni uzvanici dupkom su ispunili dvoranu te burnim pljeskom pozdravili cjelokupan program, kako onaj službeni, natjecateljski tako i onaj revijalni. I sve je bilo baš po mjeri. I publike i mikovaca.

Večer je započela pozdravom domaćina, gradonačelnika Opatije g. Ive Dujmića koji je zaželio MIK-u dobrodošlicu i napomenuo kako je posljednje finale u Opatiji bilo prije 49 godina te potom uručio festivalu umjetničku sliku Vedrana Ružića, a potom se nazočnima obratio direktor festivala g. Andrej Baša koji je zahvalio gradonačelniku na gostoprimstvu i napomenuo da je u 55 godina festivala bilo preko 400 festivalskih večeri, sudjelovalo preko 100 autora i 1 000 volontera, što govori o tome kako je MIK živo tkivo koje živi i diše ovaj kraj. Valja napomenuti da se ovogodišnji MIK održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske čija je izaslanica g. Radojka Šverko nazočila finalnoj večeri i dobila veliki pljesak publike.

Nakon uvodnih riječi i razmjene darova, MIK je krenuo u svoj posljednji ovogodišnji natjecateljski dio. Odlično raspoložena publika sve je natjecatelje pozdravila velikim pljeskom, a posebno je atraktivan bio i revijalni program koji se sastojao od nekoliko dijelova. U onom prvom nastupila su djeca iz OŠ Rikard Katalinić Jeretov i to Mia Leko i Paola Janjetić kojima su mikovci uručili posebne zahvalnice kao i njihovoj profesorici Marini Dadić.

Nakon njihovog nastupa publiku je iznenadio ulazak dvadesetak plesača Plesne skupine Flame koji su izveli flash mob (nenajavljenu plesnu točku), a sve s ciljem promocije najvećeg opatijskog eventa RetrOpatije koji započinje upravio danas i potrajat će osam dana, a u organizaciji TZ Grada Opatije. Nakon iznenađenja koji je oduševio publiku, revijalni se program nastavio izvođenjem skladbi koje ove godine obilježavaju dvadeset i petu obljetnicu prvog izvođenja.

Nakon revijalnog uslijedio je onaj najsvečaniji dio. Kako to obično na finalnim večerima biva, prvo su se proglasili pobjednici opatijske večeri, a prema glasovima publike. Opatija je treće mjesto dodjelila Josi Butorcu za skaldbu “Primorska arija” koja je osvojila 83 glasa, drugi je Duško Jeličić sa svojom Bonacom i skladbom “Ana z Lovrana” koja je osvojila 92 glasa, a pobjedio je Erik Balija sa skladbom “Mojoj Istrijanki” koja je osvojila 132 opatijska glasa.

Ovogodišnje izdanje MIK-a završeno je svečanim proglašenjem najboljih u svim kategorijama, a opatijska je publika odlučivala i o ukupnom plasmanu prema glasovima publike. Evo tko su nagrađeni na MIK-u 2019:

nagradu za najbolji aranžman koji dodjeljuje Radio Istra osvojio je Saša Markovski za aranžman skladbe “Se do kad je sveta” u izvođenju Nine Kraljić

nagradu za najboljeg debitanta koju dodjeljuje Pomorski radio Bakar osvojila je Medea Market Sindik

nagradu “Nello Milotti” Roženice HR Radio Pule za najprimjerenije zastupljen istarsko – primorski tradicijski izričaj osvojio je autor glazbe Erik Balija za skladbu “Mojoj Istrijanki”

3. nagradu ocjenjivačkog suda osvojila je skladba “Neka mi tvoje telo reče” (Suzana Štefanić – Senka Laginja – Aleksandar Valenčić) u izvedbi Suzane Štefanić

2. nagradu ocjenjivačkog suda osvojila je skladba “Se do kad je sveta” (Saša Markovski – Vjeko Alilović – Saša Markovski) u izvedbi Nine Kraljić

1. nagradu ocjenjivačkog suda osvojila je skladba “Lipča su njena oka dva” (Bruno Krajcar – Daniel Načinović – Janoš Feher) u izvedbi Gianluce Draguzeta

nagradu “Zlatni mikrofon” HR Radio Rijeke za najbolju interpretaciju osvojila je Nina Kraljić za izvedbu skladbe “Se do kad je sveta”

nagradu “Beseda” pokrovitelja Novog lista za skladbu koja cjelokupnim izričajem na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju osvojila je skladba “Imala je” (Lado Bartoniček – Lado Bartoniček – Lado Bartoniček) u izvedbi Lada Bartoničeka

nagradu Čakavskog sabora za najbolji tekst osvojio je Vjeko Alilović za tekst skladbe “Se do kad je sveta”

3. nagradu publike sa ukupno 96 bodova osvojila je skladba “Na parapetu” (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić/Ivan Načinović) u izvođenju klape Tić.

2. nagradu publike sa ukupno 133 boda osvojila je skladba “Mojoj Istrijanki” (Erik Balija – Erik Balija – Mauro Giorgi) u izvedbi Erika Balije.

pobjednik MIK-a 2019. sa ukupno 136 bodova je Joso Butorac sa skladbom “Primorska arija” (Andrina i Frane Frleta – Suzana Blečić – Robert Grubišić)

Dodjelom nagrada završilo je jubilarno izdanje MIK-a koje je donijelo brojne nove hitove, predstavilo i neka nova glazbena imena, a ispunjena gledališta u svim gradovima domaćinima potvrda su da je MIK “ono nešto naše što treba čuvati” i da ovo nije samo glazbeni festival, već festival pozitive, radosti druženja izvođača međusobno kao i sa publikom te da je i nakon 55 godine postojanja itekako mlad festival svijetle budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari