(FOTO, VIDEO) RIJEČKE LEGENDE: Parafi sinoć zasvirali posljednji puta i predstavili svoj luksuzni CD box-set 

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon više od četrdeset godina od nastanka grupe i prvih snimaka, Paraf je dobio svoju antologiju – četverostruki CD box-set »Sabrana djela 1976.-1987.«. Tim povodom, sinoć je u prostorima Omladinskog kluba Palach održana promocija te spektakularni koncert

Riječ je o jednom od najiščekivanijih diskografskih projekata na ovim prostorima, s obzirom da su Parafi jedini od relevantnih bendova iz razdoblja punka i novog vala koji dosad na CD formatu nisu imali zabilježen barem dio svoga stvaralaštva.

Foto: Bruno Vignjević

 

Sinoćnja tribina na kojoj su sudjelovali Velid Đekić, publicist, članovi Parafa – Zdravko i Pavica Čabrijan, Valter Kocijančić, moderator Bojan Mušćet te Goran Lisica Fox, glazbeni producent. Razgovor je bio prilika da se članovi benda progovore o vremenu koje su proveli u istome te kako su stvarali svoju glazbu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Prvi pjevač, Valter Kocijančić kazao je da su ih na početku ljudi gledali malo čudno, kao da su izopačeni.

“Bili smo čudno odjeveni, ma bili smo im skroz čudi. Bili smo samouci, nas troje smo bili samouci u svemu, od sviranja gitara pa nadalje. Tek nakon prvog singla i prvog albuma, te mog odlaska iz benda, publika je počela kužiti što radimo. Po mom osobnom mišljenju prva su dva albuma i najvažnija, prvi zbog ortodoksnog punka, drugi zbog novog vala.” – kaže Kocijančić.

Foto: Bruno Vignjević

Pavica Čabrijan, poznatija kao Vim Cola, ustvrdila je kako nikad nije sticala svoju »ženskost« jer ju to nije zanimalo.

“Ali vjerovatno sam bila čudna nekima pričamo o vremenu prije gotovo 40 godina. Ne znam jesam li bila jedina, bilo je još cura za koje se možda još nije čulo, ali su djelovale u bendovima,”.

Foto: Bruno Vignjević

“Najveći problem je bio nagli odlazak Valtera upravo u vrijeme kada je trebalo promovirati prvi album, što znači da je bend istovremeno ostao bez gitariste i vokala, a ugovornim obavezama s izdavačkom kućom bend je bio obavezan svirati koncerte i promovirati album. Tu je Pave »krvavo odradila« pjevanje muškog vokala. U to vrijeme je bilo užasno teško pronaći gitarista pa su personalne promjene obilježile taj prijelazni period” – prisjeća se Zdravko Čabrijan.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Velid Đekić je kazao kako Parafe i općenito rock n roll volimo zbog iskrenosti, šarma i energije, a te tri stvari najbolje opisuju djelovanje Parafa.

Booklet na 72 stranice uključuje mnogobrojne poznate i dosad neobjavljene fotografije benda (Dražen Kalenić, Feri Rumić, Nikica Petković, Damir Krizmanić-Kriza, Goran Nemarnik-Gus), kao i kronologiju, bilješke Ivana Moleka i Velida Đekića te intervju koji je Bojan Mušćet vodio s prvom postavom benda.

Foto: Bruno Vignjević

 

Na studijskim albumima kao bonusi nalaze se oba singla Parafa »Rijeka/Moj život je novi val« te »Fini dečko/Tužne uši«. Također, kao bonus prvi album uključuje singl-verziju »Narodne pjesme« te prvi put kultnu skladbu izvođenu samo na koncertima »Goli otok«.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na drugom albumu »Izleti« nalaze se alternativne i demo verzije pjesama s albuma snimljene uživo.

Bonusi s albuma »Zastave« uključuju alternativne verzije istih skladbi iz drugoga studijskoga sessiona te glazbu originalno snimljenu za dokumentarne filmove, kao i nedovršeni demo nikad objavljene skladbe »Platno široko«. Zvučna obrada i editing materijala odrađeni su u Studiju Metro u Ljubljani, za dodatni editing pobrinuli su se David Stritar i Borut Velušček, dok dizajn potpisuje Ivan Mišković. Izvršni producent je Goran Lisica Fox, a urednik izdanja Bojan Mušćet.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Nakon tribine gosti su zasvirali, vjerojatno po posljednji put u originalnom sastavu benda. Prvo su se na binu popeli Valter Kocijančić, Robi Jovanović, Vlado Simcich Vava te Alen Tibljaš koji su odsvirali dio repertoara prve postave benda, a nakon njih uslijedile su ovacije upućene Pavici Čabrijan, Zdravku Čabrijanu, Raoulu Varljenu te Mladenu Vičiću koji su posljednji put sinoć zasvirali zajedno i kako je kazala Pavica, zatvorili krug na najljepši mogući način, na mjestu na kojem je sve i počelo, u Palachu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari