OMIŠLJANSKA ROZETA: Publika uživala u svim nastupima, pobjedu odnijela Klapa Kastav

Teranke iz Pule osvojile su treće mjesto stručnog žirija, drugo mjesto klapa Drača, a nagrada publike ide klapi Bona Forma iz Krka

Drugo izdanje međunarodnog festivala ženskih klapa, „Omišljanska rozeta“ održano je na prepunoj omišaljskoj Placi, jednoj od najljepših i najromantičnijih u okolici. Jedanaest klapa iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske natjecali su se u klapskom pjevanju, ali prije svega vidno uživali u izvedbama izvornih klapskih obrada.

rozeta3

Na pozornici su se izmjenjivale klape: SENJKINJE (Senj), SORŠKE KRESNICE (Medvode, Slovenija), STRIDONNE (Štrigova), SVETA JELENA (Dramalj), TERANKE (Pula), BONA FORMA (Krk), DRAČA (Mostar, Bosna i Hercegovina), HRELJIN (Hreljin), KAMELIJA (Opatija), KASTAV (Kastav) i KOLURA (Split).

rozeta4

S obzirom na to da na ulazu župne crkve, koja je najvredniji kulturno-povijesni spomenik Omišlja, dominira rozeta iz 15. stoljeća, ista je poslužila kao simbol Festivala. Ideja je organizatora bila iskoristiti kulturno blago kojim raspolažemo, pa je, osim novčanih nagrada, ustanovljena nagrada za prva tri mjesta upravo Omišljanska rozeta. Posebna je i nagrada publike koja nosi naziv autora grba iznad rozete, Meštra Sinoge, a koja prikazuje lava.

Osim nagrade publike, Meštar Sinoga, koju je Klapi Bona Forma iz Krka uručio predsjednik Organizacijskog odbora Nikola Brozić, statuom Omišljanska rozeta te nagradama od jedne, dvije i pet tisuća kuna nagrađene su još tri klape.

Teranke iz Pule osvojile su treće mjesto stručnog žirija, a nagradu im je uručila Neli Katava, predstavnica Zračne luke Rijeka. Drugo mjesto stručnog žirija osvojila je klapa Drača, a statuu im je dodijelila načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović. Prvo mjesto ove je godine pripalo Klapi Kastav koja je pjesmama Uljenica moje matere i Ca je more oduševila i publiku i stručni žiri, kao i župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu koji im je i uručio nagradu.

rozeta1

Valja napomenuti da su o nagradama stručnog žirija odlučivali članovi: Bojan Pogrmilović, predsjednik stručnog žirija, Helga Dukarić-Dangubić, Marko Rogošić, Nensi Borozan i Olja Dešić.

Novost ove godine je i posebna nagrada za najbolju interpretaciju koja nosi ime Petre Štropin, tragično preminule članice omišaljske klape Mažurana, a koju je Klapi Teranke dodijelio urednik portala Otok Krk Milovan Kirinčić, od kojega je i potekla ta ideja.

Za pravi ugođaj ove lijepe glazbene priče zaslužni su pokrovitelji Općina Omišalj, Primorsko-goranska županije, Zračna luka Rijeka, 3D Studio d.o.o. Split i Kvarner Punat Trgovine d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari