(RAZGOVOR) MRLE (Let 3): „Ljudski duh je neuništiv, za razliku od debele guzice i masnog mozga“

U petak, 12. veljače Let 3 će u Domu sportova održati veliki koncert pod nazivom AntiValentinovo. Tim povodom s basistom grupe Damirom Martinovićem – Mrletom popričali smo o predstojećem nastupu, novom albumu, kipu Angele Merkel i brojnim drugim temama

Slogan predstojećeg koncerta je „Ništa ljubav, samo karanje!“. Zašto baš Valentinovo kao nova „meta“ Leta 3?

Valentinovo je jako odvratan, tjeskoban osjećaj. Dojam licemjerne, debele, napirlitane spodobe koja širi lažnu ljubav i govori neistinu. Bilo je važno osmisliti događaj ne bi li se stvorila ravnoteža u kojoj se normalna čeljad osjeća zaštićeno i voljeno.

Riječ je o jednom od najvećih samostalnih nastupa vaše karijere, što nam pripremate u Domu sportova?

Spremamo jedan ubitačni party na kojem plesa i zabaave neće faliti. Svirat ćemo samo najbolje pjesme sa svih naših dosadašnjih albuma, uključujući hitove sa novog.

Tom ćete prigodom promovirati i novi studijski album „Angela Merkel sere“, recite mi ukratko nešto o njemu?

Album je predstavljen publici prije od prilike godinu dana, na način da smo ga u Laubi odsvirali čak dva puta (da ga publika što bolje upamti), da bi nakon toga otišli u studio i snimili ga. Zanimalo nas je reakcija publike. Album izlazi točno na dan koncerta 12. veljače. Treba reći i to da u isto vrijeme izlazi i projekt Strukturnih ptica Mr.lee & IvaneSky koji će se za ovu priliku prodavati u jednom zajedničkom limitiranom paketu za cijenu jednog albuma.

Ako ne gledamo kompilacijska izdanja poput „Kurcem do vjere“ i „Punjete“ Leta 2, u pitanju je vaš prvi album nakon desetak godina. Čitavo vrijeme bili ste koncertno aktivni, izdavali ste i singlove, zbog čega se toliko čekalo s objavljivanjem albuma? Smatrate li da u današnje vrijeme još uopće ima potrebe za njima?

Vrijeme je bilo nekako ljigavo, kiselo, debelost koja se krevelji i prežderava se pomfrijem i majmunezom, opće tupilo, jednostavno nismo ništa pametno imali za reći. Albumi su potrebni jer još uvijek ima onih koji ih vole slušati i to je jako važno za zdrav mozak i vispreno tijelo.

Za predgrupu ste izabrali svoje sugrađane iz Morsa. Aktivni ste sudionici riječke scene od njezinih početaka, što je u 2016. ostalo od te legendarne scene i da li je ona zaista bila toliko legendarna?

Teško je meni reći koliko je bila legendarna; sigurno je bila posebna… Samim tim što je svaki band bio poseban, niti jedan nije bio sličan drugom iako je to bila ekipa koja se svakodnevno družila, cilj je bio biti poseban. Danas od te scene nije ostalo ništa, mladim bandovima smo vjerojatno ostavili veliki teret u smislu nekakve sljedbe što je po meni bez veze, upravo je poruka suprotna – budi svoj i drugačiji od svih. Morso je upravo takav primjer. Drugačiji od svih bendova koji se mogu čuti u Hrvatskoj.

Mislite li da je današnjim riječkim bendovima teže ostaviti neki trag nego što je bilo vama prije 25-30 godina?

Ništa nije teško ako imaš što za reći. Narodu je danas sve teško, nema dovoljno koncentracije pročitati dulji novinski članak, polušati cijeli album, ali još uvijek razumije i hoće prihvatiti pravu, iskrenu emociju; očito je ljudski duh neuništiv, za razliku od debele guzice i masnog mozga.

Što vas toliko fascinira na njemačkoj kancelarki da ste joj prije nekoliko mjeseci odlučili podići spomenik?

Angela Merkel je simbol neuro-liberalnog kapitalizma, dakle predstavlja kapitaliste, bankare i svo zlo kojima je jedino bitan profit i na taj način uništavaju malog čovjeka. Takav simbol ima svaka veća, važnija svjetska država. Iskoristili smo njezin lik jer je u određenom trenutku bila najeksponiranija.

Da li je bilo kakvih reakcija iz Njemačke?

Zvali su i pitali tko poteže vodu. Rekli smo im da imamo debelog vazala na Pantovčaku, koji to čini s lakoćom, dok simpatično trepće.

Svojedobno ste odali počast i Jadranki Kosor, spotom za pjesmu „Omađijaj me“. Planirate li neku posvetu novom premijeru Tihomiru Oreškoviću ili možda predsjednici?

Jadranka Kosor prema ovim lupežima djeluje kao Gospa. „Debeloj“ smo ponudili kip Angele Merkel da ga stavi na mjesto na kojem je stajao Tito. Bilo je ispravno maknuti ga jer on više stvarno nema funkciju, neupitno je da jedan takav koji sere sigurno ima svoje mjesto. Bitno je samo u pravom trenutku potegnuti vodu.

let 3 nova

Nova Vlada u rekordnom je roku podigla brdo prašine – krenuli su prosvjedi, otvorena pisma protiv ministra kulture i slično. Kako vi komentirate sve što se događa u Hrvatskoj posljednjih mjeseci?

To je kao neka bolest o kojoj također pjevamo na našoj novoj ploči. Zove se „Ribokemija“. Jako mi je žao što je narod toliko podjeljen. To je namjerno izazvano i išlo je od samog vrha iz jednostavnog razloga što nema nikakve vizije, programa za bolji život, pa je narodu bačena kost oko koje se grize dok se iza toga odvija posljednja i naveća otimačina. Moći ćemo nakon toga golog ku..a jer će to biti jedino što nam je ostalo, vikati bilo kakve parole… koga je briga. Let 3 nije tu da mrzi i dijeli; neka ovaj koncert bude simbol borbe protiv netolerancije, totalitarnih režima, jednoumlja, fašističkih ideologija… Mi smo tu zato da se grlimo, ljubimo i jeb..o u guzicu!

Vratimo se glazbi, u zadnjih nekoliko godina izašao je album Leta 2, aktivne su i Strukturne Ptice, kako s vremenskim odmakom gledate na stvari koje ste radili na počecima i spremate li možda još neko arhivsko izdanje? Prljinih Umjetnika ulice, na primjer?

Dobar dio toga izašao je na antologijskim albumima Ri rocka.

Slažete li se s mojom ocjenom da je Let 3 danas mnogo bliži umjetničkom kolektivu nego rock bendu, odnosno da je glazba samo jedan od segmenata onoga što radite?

Ne osjećam glazbu kao segment. S istim žarom i ljubavi pristupam svim vrstama umjetnosti kojima se bavim. Ne postoje prvo, drugo, treće mjesto, jednostavno je sve jednako važno. Tako je to od uvijek, zato od samih početaka, iz kojih je nastao Let 3, postoje Strukturne ptice koje su u biti nazvani Let 1.

Jeste li ikad poželjeli održati, u nedostatku bolje riječi, običan koncert Leta 3? Bez kostima i scenografije, samo instrumenti, mikrofoni i pojačala.

AntiValentinovo će biti takav koncert! Samo zabava!

I na kraju, recite mi nešto o planovima za budućnost? Nakon Doma sportova i izlaska albuma?

Puno koncerata, dok ne padnemo s nogu….

Vedran Harča

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari