RETRO-SUBOTA U „CRKVI“: Druga mladost legendarnog riječkog electropop dvojca Denis & Denis

Denis & Denis, zasigurno najpopularniji riječki bend osamdesetih godina prošlog stoljeća, čiji su osnivači pjevačica Marina Perazić te autor materijala i klavijaturist Davor Tolja, uspješno je prevalio više od trideset godina od osnutka, a sada su nakon stanke od gotovo dvadeset i četiri godine ponovno aktivni na sceni. Ovaj riječki dvojac imat ćemo prilike poslušati uživo u subotu, 17. listopada, u klubu Crkva!

denisidenis0

Davor Tolja je bez sumnje pionir elektro glazbe u Hrvatskoj ali i u bivšoj Jugoslaviji. Talentirani klavijaturist započeo je svoju karijeru u sastavu „Vrijeme i zemlja“ svirajući pretežno progresivni rock karakterističan za glazbena kretanja sedamdesetih godina 20. stoljeća. Progresivnom rocku kao mainstreamu posljednji čavao u lijes zabija punk, glazba koja polako postaje sve popularnija. Tolja je nesumnjivo bio svjestan te činjenice, no više interesa posvećuje derivatu disco glazbe koja u osamdesetima počinje osvajati svijet, naravno, riječ je o elektro glazbi.

Na tragu svjetskih trendova

Sintesajzeri, sequenceri te ritam mašine najpoznatije su karakteristike spomenutog žanra. Bendovi poput Yazoo, Human League te Eurythmics vladali su glazbenim tržištem te diktirali nove stilove. U bivšoj državi, ponuda glazbenih instrumenata i nije bila nešto posebno bogata, moralo se potegnuti barem do Trsta, gdje je izbor bio ponešto raznovrsniji. Imajući u vidu spomenute činjenice, glazba koju je Tolja stvarao početkom osamdesetih bila je nešto što publika na ovim prostorima do tada nije imala priliku čuti. Vokal za svoj bend Tolja je pronašao u seksepilnoj studentici građevine Marini Perazić koja je glasom i stasom bila pravi izbor za melodije i tekstove koje su izvodili.

deniidenis1

Efektne demo snimke, aktualan glazbeni trend te Marinin sekspepil nezaustavljivo su prokrčili put bendu koji gotovo preko noći postaje popularan. Debi album „Čuvaj se“ iz 1984. obilježio je veliki hit „Program tvog kompjutera“ koji pomalo futuristički najavljuje vrijeme u kojem trenutno živimo.

Na prvoj ploči s njima surađuju Massimo Savić gitarist i vokal Doriana Graya, Zoran Prodanović Prlja iz Leta 3 te Edi Kraljić koji će nakon odlaska Marine Perazić postati stalni član benda. Album „Čuvaj se“ proglašen je albumom godine prema izboru magazina „Rock“ 1984. godine.

denisidenis3

Sljedeći album „Ja sam lažljiva“ iz 1985. pokazao se još uspješnijim od prethodnog. Hitovi poput „Voli me još ovu noć“, „Ja sam lažljiva“ te „Soba 23“ preplavljuju radio stanice od Triglava do Vardara te ih potvrđuju kao ultimativne glazbene zvijezde. Marina je bila pjevačica godine, videospot za pjesmu „Ja sam lažljiva“ proglašen je najboljim prema magazinu „Rock“.

Ponovno okupljanje 2012. godine

Nakon tog albuma, bend polako počinje kopniti, posvećujući se uglavnom nastupima na festivalima kao trio, s Edijem Kraljićem. 1986. godine Marina napušta grupu te se posvećuje solo karijeri dok Tolja i Kraljić nastavljaju zajedno što je rezultiralo veoma dobrom pločom „Budi tu“ iz 1988. godine. Ova ploča ujedno je bila i posljednja pod imenom Denis & Denis te se Tolja isto tako posvećuje samostalnoj karijeri.

Povodom tridesete godišnjice osnivanja i prvog nastupa grupe, godine 2012. Marina, Davor i Edi okupljaju se i održavaju niz zapaženih koncertnih nastupa po svim većim gradovima bivše države, što se – evo – održava i do današnjih dana.

Piše: Bruno Vignjević

Denis & Denis i za DJ-pultom!

Nakon njihova koncertnog nastupa u Crkvi njihov „posao“ za tu večer neće biti završen – Marina Perazić i Davor Tolja preuzet će i DJ pult! A „warm-up“, zagrijavanje za njihov nastup „odradit“ će DJ Saša Ostojić, doktor medicine i veliki zaljubljenik i kolekcionar glazbe 80-ih.

[highlight] Ulaznica za koncert u pretprodaji košta 50 kuna dok cijena na dan koncerta iznosi 70 kuna. Karte se mogu nabaviti između ostalog i u Tisak Mediji, Dallas Music Shopu te Croatia Recordsu. Koncert započinje u 21 i 30. [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari