SVIJET U ŠOKU: Glazbenici, celebrityji i svjetski vođe opraštaju se od Davida Bowieja

Mnoge je šokirala smrt Davida Bowieja o čemu smo pisali OVDJE. Od glazbene legende opraštaju se kolege, celebrityji, političari, obožavatelji…

Za neke, David Bowie bio je poznat kao Thin White Duke. Ili Ziggy Stardust. Ili jednostavno Bowie. Kako god ga zvali, njegovi nadimci uvijek su bili spojeni s riječi ‘legenda’.

Slavni pjevač, koji je preminuo u nedjelju u dobi od 69 godina nakon borbe s rakom, bio je jedan od najutjecajnijih glazbenika u posljednjih 50 godina.

Njegova smrt šokirala je mnoge, a umjetnici, celebrityji, svjetski vođe i obožavatelji na društvenim mrežama podijelili su svoju tugu i podsjetili na njegov doprinos suvremenoj glazbi.

“Davidovo prijateljstvo osvijetlilo mi je život. Nikada nisam sreo tako briljantnu osobu. Bio je najbolji”, napisao je Iggy Pop koji se s Bowiejem sprijateljio sredinom sedamdesetih. Bowie je producirao dva najbolja Iggyjeva albuma “Idiot” i “Lust for Life”.

Dugodišnji Bowiejev suradnik, producent Tony Visconti, koji je s njim radio na nizu albuma, od Space Oddityja 1969. do zadnjeg koji je objavljen prije nekoliko dana, napisao je da je znao da je Blackstar Bowiejev “oproštajni poklon”.

“Uvijek je radio ono što je želio. A htio je to napraviti na svoj način i na najbolji način. Njegova smrt bila je kao i njegov život – umjetničko djelo”, rekao je Visconti.  Blackstar je snimio za nas, kao oproštajni poklon. Znao sam godinama da će tako biti. Ali nisam, ipak, bio spreman. Bio je izvanredan čovjek. Sada je prikladno zaplakati”, rekao je Visconti.

Madonna je napisala na Twitteru da joj je “veliki umjetnik” Bowie promijenio život. “Prvi koncert na kojem sam bila, njegov je koncert”, dodala je. Kao svoje velike uzore navode ga i Gene Simmons (grupa Kiss), Marc Almond i Kanye West.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Bowieju što je pomogao srušiti Berlinski zid mitskom pjesmom Heroes. “Doviđenja, Davide. Sada si među herojima. Hvala ti što si nam pomogao da srušimo Zid”.

“Heroes”, pjesma o ljubavi koja prevladava podjele, napisana je dok je Bowie živio u Berlinu u drugom dijelu sedamdesetih, nadahnut parom koji se ljubio ispred zida. Pjesmu je izveo uživo ispred Reichstaga 1987., u neposrednoj blizini zida, kako bi ga mogli čuti i s druge strane Željezne zavjese.

Pokretač Band Aida i bivši pjevač Ultravoxa Midge Ure rekao je da je Bowie bio vođa. “Mi još uvijek hodamo njegovim tragom”.

U nastavku donosimo još neke oproštajne poruke suradnika, glazbenika na koje je utjecao i mnogih javnih osoba.
Sara Markov (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari