Hrvatska, mala zemlja za velike festivale: ima ih posvuda i za svačiji džep

Rock, elektronika, hip hop, svega ima, i s razlogom nas zovu malom zemljom za velike festivale

150 tisuća posjetitelja Ultre, 80 tisuća na INmusicu i pola milijuna partijanera na Zrću. Rekordne brojke iz prošle godine bi ova godina, po svim očekivanjima, trebala nadmašiti i upisati se u povijest turizma, ali i glazbe.

Ljetni festivali postali su prava pošast – organiziraju se u metropoli, diljem Jadrana, pa čak i u Orahovici, i to za svačiji glazbeni ukus, pa i džep!

“Kak’ bi se reklo, koliko para toliko muzike, da ima više novaca, onda bi imali još veće festivale, ali ne možemo se požaliti na kvalitetu (…) kao navedeni INmusic, evo nedavno smo imali Sea Star koji je van sezone prizvao 20 tisuća ljudi, ako se ne varam, u Umag”, kazao je Aleksandar Dragaš, glazbeni novinar.

Umag je započeo vruću sezonu koja će svoj vrhunac dosegnuti na Ultri. Ugostitelji su odahnuli što ostaje u Splitu, jer je prošle godine donijela oko 288 milijuna kuna. Prosječni partijaner tamo je trošio 124 eura dnevno.

“Mi otprilike imamo oko 150.000 posjetitelja samo radi Ultre iz više od 140 zemalja, i u ta tri dana oko 70 tisuća noćenja”, pohvalio se Vjeran Mlačić iz HTZ-a Split.

Sliku noćenja u Zagrebu uvelike popravlja IN music festival.

“Gosti koji dođu na In Music i spavaju ovdje kod nas, najveći plus je što su se oni svi došli zabaviti i potrošit će jako puno novaca”, kazala je Tina Sarajlić iz Swanky Mint hostela u Zagrebu.

Trošit će se ovog ljeta i na Dimensionsu u Puli, festivalu kojeg naveliko hvali i britanski Guardian. Strani su mediji posebno oduševljeni i Fresh Islandom na Zrću, festivalom s dugom tradicijom i imidžem hrvatske Ibize!

“Cijene su pet do sedam puta povoljnije nego na Ibizi, što je sigurno jedan od aduta i Hrvatska je jedna od top destinacija, znači, uz posjet nekom festivalu na plaži Zrće posjetitelj može vidjeti Plitvice, otići u Dubrovnik i Split, što na Ibizi ne može”, kazao je Adnan Mehmedović Medo, organizator festivala.

“Ako vam je do prije 10-15 godina sinonim ljetnog festivala bio splitski estradluk na Prokurativama, to, Bogu hvala, više nije tako, danas kad govorimo o hrvatskim festivalima govorimo o bitno kvlaitetnijim glazbenim festivalima koji su atraktivni i za domaću i za inozemnu publiku!”, objašnjava Aleksandar Dragaš, glazbeni novinar.

“Globalno, HR je najjača destinacija za festivale, možda nema najveće festivale, ali ima iznimno velik broj srednjih, butik i većih festivala do 20 tisuća ljudi, (…) jednim posjetom HR može posjetit 2-3 festivala i vidjet 100 izvođača!”, rekao je Adnan Mehmedović Medo, organizator festivala.

I to ne bilo kakvih – ovoljetni popis glazbenih zvijezda doista jamči zabavu do jutra, čak i na ljetnom pljusku, na kojeg uvijek i bilo gdje spreman mora biti svaki pravi partijaner!

Dorijan Klarić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari