RIJEČKE LEGENDE: Albumi prvog hrvatskog punk benda konačno dostupni u digitalnom obliku!

Gledajući kronologiju punka na ovim prostorima, riječka je scena – s predvodnicima Paraf – prva u Hrvatskoj reagirala na velika svjetska događanja na glazbenoj sceni 70-ih godina.

Paraf su postali očevi hrvatske punk scene, uzori nekoj novoj generaciji koja je glazbu doživljavala na posve drugačiji način

Nakon rasprodanih vinilnih izdanja prije više desetljeća, sve originalne i službeno objavljene snimke Parafa odsad su dostupne i u digitalnom izdanju!

https://www.youtube.com/watch?v=3tUNW_CSWJw

Gledajući kronologiju punka na ovim prostorima, riječka je scena prva u Hrvatskoj reagirala na velika svjetska događanja na glazbenoj sceni 70-ih godina.

Paraf su postali očevi hrvatske punk scene, uzori nekoj novoj generaciji koja je glazbu doživljavala na posve drugačiji način.

Neki bi možda rekli da je to bila bezobraznost, no zapravo je odvažnost kojom su prštali jedna od glavnih karakteristika Parafa.

O ovom izvanserijskom izdanju, Bojan Mušćet, u popratnom tekstu, između ostalog piše:

”Rijeka je jedno od bitnih središta novovalne i punk kulture na prostorima bivše Jugoslavije. Jer, novi val nije bio samo glazbeni pravac, posrijedi je bila i kultura, koja je silnu energiju crpla iz inozemnih izvorišta, transformirala je i podastrla u punoj silini, koja, očito traje i danas. Dobar dio ondašnjih pjesama kao hitovi funkcioniraju i danas, što valja zahvaliti kvaliteti koja je uspješno probila vremenske okvire. Jedan od primjera svakako je način na koji je, uz Beatlese najutjecajniji rock band svih vremena – Ramones formirao tijekove na gradu pod Učkom. Dee Dee Ramone napisao je skladbu “Chinese Rock”, posvećenu dilanju droge i problemima s heroinom za Johnnyja Thundersa i Heartbreakerse, a kasnije je pjesmu snimio i njegov matični band. Obojica su, indikativno, umrla od predoziranja heroinom. No, pjesma je inspirirala članove riječkih Parafa, koji su preuzeli glavnu glazbenu temu, pa nakalemili svoje stihove na nju i tako je nastala pjesma “Rijeka”.

Posrijedi je pjesma koja se nalazi na prvom punk singlu (s B-strane nalazi se pjesma “Moj život je novi val”, što je bilo prvo spominjanje novog vala kao glazbenoga i kulturološkog termina) na ovim prostorima. Omot singla krasi fotografija basista grupe Zdravka Čabrijana, koju je snimio Dražen Kalenić na Boom festivalu i vjerojatno predstavlja najpoznatiju i ponajbolju hrvatsku rock fotografiju.

https://www.youtube.com/watch?v=RwmwMd96jlE

“Rijeka” je (snimljen za Založbu kaset in plošč RTV Ljubljana) svojim stihovima posve uzdrmala kulturni estabilishment i tako je singl dobio porez na šund, pa je stajao ondašnjih 35 dinara, umjesto 22 koliko je bila uobičajena cijena singla.

“Živim u Rijeci / u divnome gradu / živim u rupi / najdubljoj u Jugi / šminkerica, kurvi / pijanica, lupeža / frikova i punkera / pun je grad, pun je grad / Rijeka boluje / Rijeka je zaražena / zarazila je šminka / zarazio je Trst”, stihovi su koji su u to doba bili prilično provokativni, kao i većina objavljenih na mitskom prvijencu “A dan je tako lijepo počeo”.

Nakon odlaska lidera Valtera Kocijančića, grupa iz temelja mijenja zvuk i objavljuje remek-djelo hrvatskog rocka, album “Zastave”, na kojem je vokale preuzela Vim Cola.

Uoči snimanja tog albuma grupi se priključio Robert Tičić Tica, samozatajni gitarist upravo rasformiranih Termita. Snimio je “Zastave” i umro između snimanja i miksanja ploče.

V.H./Vijesti.hr
Promo fotografije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari