Švedska akademija nagradila rokera: Bob Dylan dobio Nobela za književnost

‘Stvorio je nove poetske izraze i uklopio ih u veliku američku glazbenu tradiciju’, stoji u obrazloženju Nobelovog odbora za dodjelu nagrada

Legendarni američki glazbenik Bob Dylan dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu, objavio je u četvrtak Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Dylan je nagrađen je za uvođenje novoga pjesničkoga izraza u američku književnost, ističe se u obrazloženju nagrade.

“Riječ je o velikom umjetniku koji je već 54 godine u muzici i stalno pronalazi nove poetske izraze”, kaže stalna tajnica Švedske kraljevske akademije Sara Danius.

“Počnite s albumom Blonde on Blonde koji je izuzetan primjer briljantnog načina rimovanja, uklapanja refrena i sjajan uvid u njegov način razmišljanja”, dodaje Danius.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija, a dobitniku pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja.

Medalju je dizajnirao švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod lovoropvim stablom i zapisuje pjesmu Muze.

https://www.youtube.com/watch?v=Go2jbER0wk0

Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (“Oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim”).

Marijana Markelić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja