U SUBOTU U „ZAJCU“: Nagrađivana hit-predstava Kazališta Gavella pred riječkom publikom

Predstava je to redateljice Snježane Kilibarde prema tekstu suvremenog američkog dramatičara i glumca, Tracyja Lettsa, koji je upravo tim dramskim tekstom osvojio Pulitzerovu nagradu 2008.

Mnogostruko nagrađivana predstava, obiteljska drama „Kolovoz u okrugu Osage” Gradskog dramskog kazališta „Gavella” gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 15. listopada 2016. u 19:30 sati.

Predstava je to redateljice Snježane Kilibarde prema tekstu suvremenog američkog dramatičara i glumca, Tracyja Lettsa, koji je upravo tim dramskim tekstom osvojio Pulitzerovu nagradu 2008. Tekst je proglašen “najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina”, kao i “zapanjujućom kreacijom” koja može stajati uz bok “velikim američkim obiteljskim dramama”.

“Kolovoz u okrugu Osage” cinično je duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, “sočnih” likova. Nezaboravni karakteri nižu se pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom…

5t9c3544

Prema drami je 2013. snimljen i film, istoimena crnohumorna obiteljska drama Johna Wellsa (s Meryl Streep i Julijom Roberts u glavnim ulogama, nominiranima za Oscara).

U režiji Slađane Kilibarde, “Kolovoz u okrugu Osage” ponajprije je priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti… Središnji lik drame dominantna je i nesretna Violet Weston, žena koja se u siromaštvu udala za sveučilišnog profesora i pjesnika. Nakon pola stoljeća, djeca su otišla, on je alkoholičar, a ona se ubija tabletama. Obiteljska kriza vraća ih na okupljanje za stolom…

Za dojmljive i uvjerljive prijelaze teških stanja pomućenosti drogama i istupa bijesa majke Violet Weston, Anja Šovagović Despot od premijere u veljači 2015. dobila je već četiri nagrade za najbolju žensku ulogu, između ostalih i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju glavnu žensku ulogu.

U predstavi igraju još i Zoran Gogić, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica. Scenografkinja je Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo, autori glazbe su Pavle Miholjević i Jura Ferina, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views