VEČERAS U SRCU GRADA: Koncertni spektakl u čast Franku Sinatri u izvođenju Lucia Galla i Claudio Chiara jazz kvinteta!

Ovim koncertom ujedno se na najatraktivniji način zaključuje program ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći

Koncert Lucia Galla, u pratnji Claudio Chiara jazz kvinteta, s nazivom „Tribute to Frank Sinatra” bit će održan u petak 22. srpnja s početkom u 21:30 na Trgu Riječke rezolucije (umjesto na Ljetnoj pozornici u Opatiji).

Frank-Sinatra

Koncert kojim se zaključuje program ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći pripremljen je u organizaciji Festivala Opatija, Riječkih ljetnih noći i HNK Ivana pl. Zajca. Program koncerta sadrži najpoznatije pjesme Franka Sinatre kao što su „Fly me to the moon”, „The way you look tonight”, „My Way” i mnoge druge.

Lucio Gallo – jedan od najpoznatijih opernih baritona

Lucio Gallo, pjevač koji je u mladosti obožavao Franka Sinatru i Glenna Millera a mrzio operu, neoubičajena je pojava na svjetskoj opernoj sceni i to već više od 30 godina tijekom kojih podjednako uspješno i vrhunski izvodib skladbe i opernog i jazz repertoara.

Jednog od najpoznatijih opernih baritona na svijetu, nakon koncerta „The Best of Opera” na Ljetnoj pozornici, moći ćete upoznati i kroz popularnu glazbu koju diže na umjetničku razinu uz jazz kvintet glazbenike: Claudia Chiaru (saksofon), Alessandra Maiorina (kontrabas), Alessandra Minetooa (bubnjevi), Fabia Goliera (klavir) i Fulvia Chiaru (truba, klavir).

Claudio Chiara slavni je talijanski jazzist, a njegov kvintet i Lucio Gallo spoj su elegancije, ukusa i energije.

Lucio Gallo pjevao je od najranijeg djetinjstva, a tek u 21. godini, na nagovor prijatelja, odlazi na prijemni na Akademiji i studira operno pjevanje. Iako pomalo nevoljko i bez prevelikih očekivanja, pokušao je, ali je na audiciji na Konzervatoriju u Torinu pjevao – „New York, New York” Franka Sinatre.

No, maestro Elio Battaglia odmah je prepoznao sve predispozicije za upis na studij – optimalnu intonaciju, osjećaj za ritam, izražajnost u niskim i visokim tonovima. Motivirao ga je i uvjerio da zapravo nema razlike u pjevanju Colea Portera ili Schumanna i Schuberta – moraju postojati jednake rezonancije i emocije.

Uskoro je postao redoviti gost vodećih svjetskih opernih kuća i koncertnih dvorana kao što su New York Metropolitan Opera, San Francisco Opera, Bečka državna opera, Konzerthaus i Musikverein u Beču, Londonska Kraljevska Opera, Covent Garden, Državna opera, Filharmonijski orkestar i Njemačka opera u Berlinu, Salzburg Festival, Teatro alla Scala, Hamburška državna opera, Bavarska državna opera, Opera u Zürichu, Opera Monnaie u Bruxellesu, Rossini Opera Festival u Pesaru, Teatro Regio di Torino, Teatro dell’Opera di Roma i Nacionalna akademija Santa Cecilia u Rimu, Teatro Comunale u Bologni.

Radio je sa značajnim dirigentima kao što su Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, Colin Davis, John Eliot Gardiner, Daniele Gatti, Gianandrea Gavazzeni, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Vladimir Jurowski, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Antonio Pappano, Wolfgang Sawallisch, Jeffrey Tate itd. Vodeći glazbeni repertoar zauzima posebno mjesto u njegovog karijeri, redovno ga pjeva u vodećim svjetskim koncertnim dvoranama.

Elegantni soul jazz zvuk

Podučava pjevanje na Accedemia Musicale Pescarese, te je držao tečajeve usavršavanja u Scuola Superiore “Hugo Wolf” kojima je ravnao maestro Elio Battaglia. Snimao je za Deutsche Grammophon, Sony, Decca i Fonit Cetra (Warner).

Claudio Chiara je napravio aranžmane za sve pjesme na programu koncerta stvorivši tako eleganciju soul jazz zvuka.

Na koncertu ćete se uvjeriti u kojoj je mjeri elegantni karizmatični Lucio Gallo ne samo sjajan pjevač, već i zabavljač koji kroz osobnu zahvalu mladića koji je mrzio operu, a volio jazz, odaje počast, prema njegovim riječima, najvećem pjevaču u povijesti jazz glazbe – Franku Sinatri.

Prije početka koncerta publici će se, tradicionalno na kraju Riječkih ljetnih noći, obratiti v.d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari