U UTORAK

Gostovanje u „Zajcu“: Velika ansambl predstava o hrvatskom Paganiniju u režiji Dore Ruždjak Podolski

Pitajte - dogovorit cemo se! Vise fotografija na linku u opisu albuma. (c) Kristijan Cimer (kcimer at gmail.com)www.facebook.com/kcimer/photos_albums

Predstava „Guslač od marcipana; Franjo Krežma: zapisi iz nepovrata“ HNK u Osijeku u utorak, 7. ožujka 2023. u 19.30 sati gostuje na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u okviru programa K-HNK, konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga čine kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu čime se publici osigurava uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća.

Drama „Guslač od marcipana” prema tekstu dramaturginje Marijane Fumić temeljenog na motivima romana Stjepana Tomaša,  donosi priču o Franji Krežmi, jedinstvenoj pojavi u povijesti hrvatske glazbe, osječkom violinskom virtuozu i skladatelju, koji je zahvaljujući raskošnom talentu bio prava zvijezda europskih pozornica u doba romantizma. 

Velika ansambl predstava, velika obiteljska priča, ali i priča o umjetničkom putu violiniste – virtuoza i skladatelja. Predstava koja kroz kazivanje o umjetniku podastire osječku priču, ali i onu univerzalnu, umjetničku koja ne poznaje granice, ni toponime, koja je u posjedu cjelokupnog čovječanstva. Redateljica je uvijek dojmljiva Dora Ruždjak Podolski čija pronicavost i tankoćutnost istodobno jamči uvjerljivost i suštinsku bol spoznaje o ljudima koji gotovo nikad nisu proroci u vlastitim sredinama, o genijalcima čiju veličinu ljudi spoznaju tek kad zađu onkraj smrti.

“Guslač od marcipana” je važna predstava koja kroz lik i djelo hrvatskog Paganinija priča osječku, ali i univerzalnu priču. Priča je to o dječaku koji je umjesto igračaka dobivao instrumente te s 13 godina završio bečki Konzervatorij, a upisao ga s 9 kao najmlađi student ikada dotad, a kojemu su se divili velikani poput Verdija i Liszta. U samo 19 godina svoga života, Krežma je postao legenda. Nastupajući po europskim salonima kao tinejdžer, stvarao je glazbu čitavo stoljeće prije svog vremena.

U predstavi glume Antonio Jakupčević kao Franjo Krežma, odnosno Matija Kačan kao Krežma stariji, zatim Antonia Mrkonjić kao Anka Krežma, Anita Schmidt kao baka Krežma, Selma Mehić kao Amalya Krežma, zatim i Antonija Pintarić, Dora Bogdanović, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Mate Grabić Ćaćić, Mario Rade, Armin Ćatić, Ivana Soldo Čabraja i ostali, a sudjeluje i petero glazbenika te mezzosopranistica Stefany Findrik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari