TRAŽI SE HRVATSKI AMBASADOR

Art-kino otvorilo poziv mladim filmofilima za financirani put na Venecijanski filmski festival

Foto: Facebook/ Art Kino

Svoje najvjernije mlade posjetitelje u rasponu godina od 18 do 25 Art-kino poziva da se prijave na program u sklopu inicijative 27 Times Cinema koja već dvanaest godina vodi mlade i perspektivne filmofile iz svih 27 članica Europske unije na Venecijanski filmski festival.

Mladim se ambasadorima, uz ulogu žirija na prestižnom festivalu, pruža i prilika da sudjeluju u promociji i dodjeli nagrade LUX, filmske nagrade koja u svojoj srži teži ka promicanju diskursa na području politike, raznolikosti i solidarnosti, razvoju europskih (ko)produkcija te uklanjanju jezikom postavljenih barijera (u kinematografiji).

Art-kino u suradnji s inicijativom 27 Times Cinema, koja je u organizaciji Europskog parlamenta, Filmske nagrade LUX, programa Giornate degli Autori i europske mreže kina Europa Cinemas, bira tri potencijalna ambasadora/ice koji će predstavljati Hrvatsku i svoje kino na Venecijanskom filmskom festivalu te biti dijelom žirija mladih Europljana u filmskoj selekciji Giornate degli Autori.

Europski parlament pokriva putne troškove i troškove smještaja mladih sudionika za svih 13 dana događanja, Europa Cinemas vodi brigu o džeparcu, dok će festivalski program Giornate biti zadužen za organizaciju sudionika i njihove akreditacije. Drugim riječima, svi troškovi za festival koji će se održati u Veneciji od 30. kolovoza do 9. rujna su pokriveni.

U fokusu prijave promicanje europskog identiteta
Prijave za dvanaesto izdanje su u tijeku, a ove godine u video uratku koje zainteresirani filmofili trebaju prijaviti fokus je na promicanju europskog identiteta.

Art-kino će izabrati tri kandidata koji zatim ulaze u uži krug te potencijalno postaju hrvatskim ambasadorom koji će uz ostalih 26 mladih kolega iz ostalih članica EU, biti dijelom žirija jednog od prestižnijih internacionalnih filmskih festivala te promotor Filmske nagrade Europskog parlamenta LUX.

U posljednjih sedam godina koliko sudjeluje u programu, Art-kino je imalo čast poslati tri mlade riječke ljubiteljice filma da odigraju svoju ulogu hrvatskih ambasadorica na spomenutom festivalu.

27 Times Cinema u potrazi je za filmoljupcima koji su, uz to što su redoviti posjetitelji kina, elokventni pojedinci čije se komunikacijske vještine među ostalim očituju i aktivnošću u sferi društvenih mreža, odlično se snalaze u govoru, čitanju koliko i pisanju na engleskom jeziku s izraženim vještinama poput videomontaže, fotografije, koncipiranju bloga ili podcasta te sličnih komunikacijskih alata koje kandidatu omogućuju aktivno sudjelovanje u planiranoj kampanji.

Među najznačajnijim filmski orijentiranim projektima u Europi, upravo je 27 Times Cinema taj koji raznolikim radionicama mladim ljubiteljima filma daje intenzivno iskustvo iza kulisa Venecijanskog filmskog festivala te mogućnost proširenja vidika na polju filmske umjetnosti i industrije.

Prijave za sudjelovanje u programu otvorene su do 30. ožujka u 12 sati, a detalji o prijavi dostupni su na mrežnoj stranici Art-kina.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/novosti/27-times-cinema-2023

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari