TRI PUTA ĆE IZVESTI PREDSTAVU

Još jedno inozemno gostovanje riječkog Baleta: „Romeo i Julija“ u Švicarskoj

Balet HNK Ivana pl. Zajca i ove godine nastavlja osvajati europske pozornice, pa već u siječnju bilježe još jedno značajno međunarodno gostovanje. Ovoga puta gostuju u Švicarskoj s baletom „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva u koreografiji glasovitog Jiříja Bubeníčeka, s kojom su prije godinu dana gostovali u Njemačkoj.

U švicarskom gradu Winterthuru predstavu će izvesti čak tri puta 25., 26. i 27. siječnja 2024. Theater Winterthur najveće je kazalište s gostujućim međunarodnim programom u Švicarskoj. Svojoj publici redovno osiguravaju međunarodne scenske produkcije visoke umjetničke kvalitete, a time i presjek recentnog kazališnog rada važnih europskih kazališta.

Članice i članovi riječkog Baleta plesat će priču o bezuvjetnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji, koja je prema drami Williama Shakespearea, uz dirljivu, romantičnu glazbu Sergeja Prokofjeva postala jednim od najvažnijih i najljepših baletnih klasika, uvijek nova i dirljiva.

Riječka verzija u koreografiji i dramaturgiji Jiříja Bubeníčeka, prepoznatljivog po skulpturalnosti, fluidnosti i ekspresivnosti koreografije, premijerno izvedena u „Zajcu“ u travnju 2022., usredotočuje se na besmislenost smrti dvoje mladih ljudi koji jednostavno slijede ideal svojih srca – ali i na nasilje koje se nadvija od samog početka. „Ni jedna izgovorena riječ ne može na ovako snažan i dubok način osvojiti sva čula gledatelja kao što je to učinio spoj besprijekorno izrađene koreografije i bogata orkestracija glazbe, omogućivši plesnim umjetnicima kroz savršenstvo pokreta prikazati slikovito Shakespearove likove u jednom posve novom baletnom izričaju”, kako stoji u jednoj kritici.

Priča se odvija u kostimima Nadine Cojocaru te scenografiji Aleksandre Ane Buković, u ambijentu arhitekture iz snova koja podsjeća na ruševine zaboravljenog grada. Oblikovanje svjetla potpisuju Dalibor Fugošić i Jiří Bubeníček, a video projekcije Fanni Tutek Hajnal i Nadina Cojocaru.

U švicarskom Winterthuru plesat će Maria Matarranz de las Heras (Julija) i Michele Pastorini (Romeo), a uz njih i Ali Tabouch, Marta Voinea Čavrak, Marta Kanazir Bagadur, Noa Gabriel Siluvangi, Jody Bet, Tea Rušin, Alejandro Polo, Valentin Chou, Alvaro Olmedo, Andrei Koteles i ostali.

A već 7. veljače balet „Romeo i Julija“ gostuje u HNK-u u Splitu u okviru programa K-HNK – konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta, dok će zbog velikog zanimanja publike, u „Zajcu“ ponovno biti na programu 3. veljače.

.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari