NOVI NASLOV STUDIJA TIM

”Kako sam postao noć?” prva je samostalna knjiga Mire Škugora koju morate pročitati!

Zbirka kratkih priča Mire Škugora “Kako sam postao noć” šetnja je sjenovitim rubom između fantastičnog i realnog. Bilo da se radi o gradskim fantazijama ili tradicijskoj mediteranskoj mistici, sakrivenoj u maglovitom dječjem sjećanju, ili pak o neizbježnim labirintima birokracije, slučajnim susretima, obiteljskim reminiscencijama i uhodanoj svakodnevici, u svakoj ćemo od ovih kratkih priča prepoznati nešto svoje, ako ne i same sebe u svijetu razbijenih zrcala. 
“Kako sam postao noć” ujedno je i prva samostalna knjiga Mire Škugora, a koju odlikuju kratkoća i jasnoća forme, vrlo često namjerna eliptičnost, metaforika i metonimičnost, lucidni narativi, nošenje s različitim slojevima stvarnosti i književne tradicije, a izuzetno poznavanje jezika i stilova kao i igrivost, ukazuju da autor transgresivno nadilazi različite stilske i sadržajne zadanosti, odnosno ukazuju na nedvojbeno iskustvo, erudiciju, znanje, književnu vještinu i prije svega talent.

Miro Škugor se u svojoj zbirci “Kako sam postao noć” predstavlja s dva tematska ciklusa. Prvi je još jedna, ali posve nova i autentična stranica hrvatske fantastične književnosti povezana kako s dubokom tradicijom, ali i posve novim, današnjim fenomenima te su njegove kratke, često eliptične, metaforičke proze situirane kako u urbane krajolike neona, administrativnih zakutaka, medijskih spinova, počesto s egzotičnim motivima, tako i u “izgubljenom zavičaju”. U drugom dijelu zbirke Miro Škugor daje naglasak na stvarnosnu prozu, iako će i ona svojom fakturom uvijek ostavljati veliki prostor čitateljevoj interpretaciji.

Zbirka kratkih priča “Kako sam postao noć” Mire Škugora tako vješto premošćuje naizglednu jalovost vanjske stvarnosti i posljedičnu nemoć bilo kakvog konačnog zaključka, prepuštajući ga ponajprije magičnoj slobodi čitateljeve interpretacije.
Miro Škugor rođen je 1962. u Šibeniku. Pjesnik je i pisac kratkih priča, autor scenarija za  kratke igrane filmove, tv serije i glazbene spotove. Tekstopisac je pjesama za dalmatinske klape i rock grupe. Idejni je pokretač i suautor projekata Iznad vode i Poezija koja se lijepo nosi. Gost je i prezentant na manifestacijama Noć knjige i Mjesec hrvatske knjige.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja