ČESTITKE

Prestižna Diploma „Milka Trnina“ riječkoj operi za Wagnerove „Tristana i Izoldu“

Prestižna Diploma „Milka Trnina“ za 2020. godinu pripala je ansamblu Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca za izvedbu opere „Tristan i Izolda“ Richarda Wagnera! Diploma je jučer, 31. svibnja uručena intendantu Marinu Blaževiću, a na svečanoj su dodjeli u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt bile i solistice, sopranistica Maida Hundeling i mezzosopranistica Ivana Srbljan.

U obrazloženju stručne komisije, između ostalog, stoji: „Tijekom proteklih godina riječka Opera redovito je izvodila ne samo standardni talijanski operni repertoar, već i neka od najznačajnijih djela njemačkog, francuskog, baroknog, kao i suvremenog opernog repertoara, no „Tristan i Izolda“ predstavljaju jednu razinu više i najznačajnije je ostvarenje riječke Opere u posljednjem periodu.

Osim visokih ocjena kritike, osobito je značajno i pohvalno što su sve uloge – osim dviju naslovnih, prvenstveno zbog iznimno raritetnih glasova koji se traže za iste – tumačili upravo članovi solističkog ansambla riječke Opere, redom: Ivana Srbljan, Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Dario Bercich i Aljaž Farasin. Također, treba napomenuti kako je uz glavnu ulogu Tristana (koju je tumačio Lars Cleveman), ulogu Izolde pjevala Maida Hundeling, odnedavno i sama počasna članica ansambla riječke Opere. Posebno valja istaknuti i Riječki simfonijski orkestar (koncertni majstor: Romeo Drucker) koji je bio važna karika u izvedbi ove iznimno kompleksne i delikatne orkestralne partiture, kao i članove zbora Opere koji su sudjelovali u izvedbi.“

A obrazloženje završava zaključkom: „Tristan i Izolda, kao seminalno djelo operne literature i djelo koje je potreslo same temelje klasične glazbene tradicije, s razlogom je rijetkost na programima hrvatskih opernih kuća. Zbog toga što svako postavljanje ovakvoga djela na pozornicu predstavlja istinski podvig, kao i zbog iznimnosti izvedbe koja je bila na najvišoj međunarodnoj razini, stručna komisija je jednoglasno odlučila dodijeliti Diplomu „Milka Trnina“ upravo ovoj predstavi i upravo ovom ansamblu.“

Podsjetimo, povijesna, prva Wagnerova opera u vlastitoj produkciji te istodobno jedna od najznačajnijih predstava u programu Rijeka 2020-EPK, „Tristan i Izolda“, u režiji legendarne američke redateljice Anne Bogart, a pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, u riječkom je  HNK premijerno izvedena 22. veljače 2020.

Nakon oduševljenja publike i najviših ocjena kritike, prestižno priznanje kruna je dosadašnjih uspjeha prvog riječkog Wagnera, ali i riječke Opere uopće u posljednje vrijeme. Tijekom proteklih pet godina riječka Opera jedina u u Hrvatskoj redovitio izvodi ne samo standardni talijanski repertoar nego i neka od najznačajnijih djela njemačkog (uz “Tristana i Izoldu” tu je i  “Elektra”, a uskoro “Erwartung”, “Saloma”), francuskog (pored “Carmen” tu su i “Werther” i “Romeo et Juliette”) te baroknog repertoara (“Julije Cezar u Egiptu”, “Didona i Eneja”), te praizvedbe suvremenih djela, “Klotho” i “ReCallas” (fragmenti), te upravo praizvedenu “Operu po Kamovu” koju je za riječku Operu skladao Zoran Juranić.

Nagrada i Diploma koje nose ime znamenite hrvatske operne umjetnice Milke Trnine najveća su strukovna priznanja za glazbu u Hrvatskoj. Dodjeljuje ih Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, koje ih je i ustanovilo 1957. godine, za posebno uspješne i zapažene umjetničke nastupe u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.  Dok se Nagrada dodjeljuje za pojedinačna umjetnička glazbena ostvarenja, Diploma “Milka Trnina” dodjeljuje se komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima.

“Tristan i Izolda”, romantična glazbena tragedija u tri čina o uzvišenoj ljubavi i smrti, ostaje na programu riječke Opere i u sljedećoj sezoni kao jedina Wagnerova opera na pozornicama hrvatskih opernih kuća.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views