KARNEVALISTI DOBILI KLJUČEVE GRADA: Elaie Filipović nova Kraljica Riječkog karnevala!

Izbor Kraljice karnevala 2017. godine

Uz svesrdnu pomoć svoje karnevalske grupe Škrljevske maškari Elaie Filipović nadmašila je jaku konkurenciju i postala 22. Kraljica Riječkog karnevala

Ključ Grada Rijeke u rukama je maškara, a ona koja je od strane žirija prepoznata kao pripadnica kraljevskog roda i koja će sljedećih godinu dana biti predstavnica svih maškara zove se Elaie Filipović. Uz svesrdnu pomoć svoje karnevalske grupe Škrljevske maškari nadmašila je jaku konkurenciju i postala 22. Kraljica Riječkog karnevala, a Meštar Toni preuzeo je od gradonačelnika ključ Grada koji maškarama jamči potpunu vlast sljedećih pet tjedana. Od sada samo neozbiljno…

Meštri ceremonije Izbora Kraljice, Josip Krmpotić i Robert Ferlin, proveli su punu Dvoranu mladosti kroz večer urnebesnih nastupa karnevalskih grupa, uz glazbenu podlogu legendarnog Duška Jeličića i Bonace. Osim nove Kraljice, Izbor je donio i dvije pratilje – prvu pratilju Petru Prar iz K.U. Gušti su gušti iz Rijeke i drugu pratilju Robertu Dešković iz Karnevalske udruge Vavek parićani iz Matulja. Roberta je slavila dvostruko, jer je ove godine najkarnevalskijom grupom proglašena baš njena – Karnevalska udruga Vavek parićani za svoj nezaboravni nastup s maskom „Zavavek kuntenta“.

Tešku, ali ujedno zabavnu ulogu karnevalskog žirija preuzeli su sljedeći poznavatelji i dokazani ljubitelji Riječkog karnevala i maškarane tradicije: Sandra Ložnik Videčak, Kraljica Riječkog karnevala 2017., Aleksandar Cicimov, član boarda FECC-a – Europskog udruženja karnevalskih gradova, Slobodan Marelja-Bošnjak, vođa Mesopusne kumpanije Grad Grobnik, Stella Paris, meštrica Maškaranog auto-rallyja Pariz – Bakar, Maja Stepančić, tajnica Riječke udruge karnevalista, Egon Vinter, predstavnik pokrovitelja Erste&Steiermärkische Bank i Ivan Blažević, predstavnik pokrovitelja Renault Adria PA Škurinje. Zajedno s uvaženim žirijem, ove je godine po prvi put za Kraljicu Riječkog karnevala ravnopravno glasala i publika u dvorani, a svi glasovi su tijekom glasanja bili transparentno prikazivani. Uz kraljevsku krunu i statusni „zlatni plašt“ te brojne poklone pokrovitelja, nova Kraljica Riječkog karnevala dobila je i posebno dizajnirani poklon od Zlatarne Grabušić.

Nova Kraljica Elaie i Meštar Toni su u ime svih maškara vlast u potpunosti preuzeli na kraju ceremonije. Činom predaje ključa Grada od gradonačelnika Vojka Obersnela i najslužbenije je započelo vrijeme karnevala koje će nas provesti kroz brojne maškarane zabave, pjesmu i ples, sportska, gastronomska, humanitarna događanja… i završiti s dvije velike karnevalske povorke 18. i 26. veljače.

IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA

Izbor Kraljice Riječkog karnevala već je tradicionalno uvodna priredba Riječkog karnevala, kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala.

Izbor Kraljice svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama Primorsko-goranske županije koje kandidiraju svoje predstavnice starije od 18 godina za „Zlatni plašt“ i laskavu titulu Kraljice Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost…

Ideja za Kraljicu Riječkog karnevala potječe od Turističke zajednice grada Rijeke; uz Meštra Karnevala javila se i želja za ustoličenjem ženske predstavnice maškarane vladajuće garniture te je Riječki karneval prvu Kraljicu dobio 1996. godine.

Do sada je Riječki karneval imao 22 Kraljice i to redom: Ivu Radić, Maju Skvažu, Maju Cecić Vidoš, Sašu Šofranac, Tamaru Tonković, Sanju Rončević, Kristinu Ožanić, Željku Radić, Anitu Knez, Ivonu Marčelju, Martinu Radetić, Marijanu Širolu, Ivanu Orlić, Teu Kik, Bojanu Batinicu, Ines Martinić, Ninu Simčić, Vedranu Dujmić, Vedranu Šegulju, Stellu Paris, Sandru Ložnik Videčak i aktualnu Elaie Filipović.

Uz izbor Kraljice, Turistička zajednica grada Rijeke tradicionalno nagrađuje i najbolji scenski nastup karnevalskih grupa u pratnji svake kandidatkinje, a u sklopu svakog Izbora Kraljice Riječkog karnevala održava se i svečanost primopredaje ključa Grada, na kojoj vlast na kratko vrijeme prelazi u ruke maškara.

RIJEČKI KARNEVAL

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke.

Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Riječki karneval dio je programa Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova. Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!

18.2. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada
26.2. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada
Cjelokupni program Riječkog karnevala 2017. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari