BRIJUNSKO KAZALIŠTE SLAVI

Kazalište Ulysses ovog ljeta slavi 20 godina djelovanja, na obljetnicu dolaze Urban, Rundek, Stefanovski…

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kazalište Ulysses ovo ljeto slavi svoju 20. jubilarnu sezonu, koja će se održati od 24. srpnja do 18. kolovoza na Malom i Velikom Brijunu.

Ovogodišnji kazališni program obuhvaća izvedbe prošlogodišnje uspješnice „Tko se boji Virginije Woolf?“, premijernu izvedbu predstave „Moj obračun s njima“ Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije, te gostovanje glumca Zijaha A. Sokolovića s autorskim projektom „Lijevo desno glumac“. Glazbenici Damir Urban i Vlatko Stefanovski održat će samostalne koncerte, a po prvi puta Ulysses priprema i glazbeni ciklus „Dani gitare“, u sklopu kojega će nastupati Mate i Šimun Matišić te Ivan Kapec i Maja Posavec.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Proslava 20. obljetnice Ulyssesa održat će se 2. kolovoza i to velikim koncertom Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju – Zapadnog kolodvora, Darka Rundeka, Damira Urbana, Vlatka Stefanovskog, Maje Posavec i drugih. U sklopu programa uživo će se na veliko platno iz cijeloga svijeta javljati umjetnici i dugogodišnji prijatelji Ulyssesa, a publici će bit predstavljena i retrospektiva proteklih dva desetljeća rada, s dosad neprikazanim materijalima. Specifičnost održavanja ove proslave je ta da će se program izvoditi na pozornici postavljenoj na samoj obali Malog Brijuna, dok će publika s dva velika organizirana broda te iz svojih vlastitih brodova i čamaca pratiti koncert i ostala popratna događanja.

Ovogodišnja dramska premijera bit će obnovljena monodrama “Moj obračun s njima”, nastala prema polemičkim zapisima Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije. Prvi puta je postavljena 1974. u režiji Dine Radojevića, a do 1991. godine Šerbedžija ju je odigrao više od 2 tisuće puta. Nakon višegodišnje stanke obnovljenu i nadopunjenu verziju Šerbedžija će premijerno izvesti 15. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Posebnost obljetničke sezone je i projekt „Brijunska soba Jamesa Joycea“, audio-vizualni doživljaj smješten u nezavisnu izložbenu prostoriju u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu. Riječ je o posebno uređenoj Joyceovoj sobi po čijem je kapitalnom djelu „Uliks“ kazalište dobilo ime i u kojoj će posjetitelji moći u individualnim obilascima vidjeti slike, fotografije, mape, video snimke, audio zapise itd., te čuti Joyceu posvećenu glazbu, ili vidjeti ulomke iz izvedbi. Sobu će izvedbom uživo otvoriti Urban, glavni inicijator ideje, a projekt je ujedno i najava velikog multimedijalnog projekta „Uliks“, koji će biti uprizoren na Malom Brijunu 2021. godine.

Početkom sezone bit će predstavljena knjiga o kazalištu Ulysses, koja otkriva što se događalo posljednjih dvadeset godina uz brojne detalje koji do sada nisu bili poznati javnosti, iz perspektive mladog dramaturga Borne Vujčića koji je odrastao s Ulyssesom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari