LEGENDARNI PIJANIST

Legendarni Ivo Pogorelić nastupa u riječkom „Zajcu“! Ulaznice u prodaji!

Ivo Pogorelić, legendarni pijanist koji je obilježio klasičnu glazbenu scenu našeg vremena, nastupit će u riječkom HNK Ivana pl. Zajca 19. i 20. travnja 2024. na koncertima pod nazivom „Ivo Pogorelić i Riječki simfonijski orkestar“ kojima će ravnati maestro Valentin Egel. Ulaznice za oba koncerta su upravo puštene u prodaju na blagajni „Zajca“ i online putem mrežnih stranica odnosno sustava mojekarte.hr.

Jedinstveni glazbeni talent i inovativan pristup svrstali su Pogorelića među najoriginalnije glazbenike današnjice. Cijenjen zbog iznimne pronicljivosti u otkrivanju novih mogućnosti glazbenog izričaja, njegov je pijanizam odavno dosegnuo najviše estetske vrijednosti, neponovljive virtuoznosti i tehničkog majstorstva. Njegove uzbudljive interpretacije, oblikovane istančanim glazbenim ukusom, rijetkim u naše vrijeme, proširile su horizonte i razumijevanje klavirske literature postavivši nove standarde pijanističke interpretacije. Zahvaljujući beskompromisnom umjetničkom kriteriju i predanoj potrazi za idealom glazbenog izričaja, Pogorelić je u više od četiri desetljeća karijere ostvario autentična ostvarenja, cijenjena od publike i kritike, a njegovi koncerti diljem svijeta stekli su status željno iščekivanih kultnih događaja.

Na riječkim će travanjskim koncertima, uz Riječki simfonijski orkestar, Ivo Pogorelić izvesti Chopinov Klavirski koncert br. 2 u f-molu. A poznato je da slavni pijanist ima poseban odnos s klavirskom glazbom poljskog romantičarskog skladatelja Frédérica Chopina. Naposljetku, zahvaljujući Chopinu doživio je svoj međunarodni zvjezdani proboj. Naime, kada je 1980., s 22 godine, sudjelovao na Chopinovom pijanističkom natjecanju u Varšavi, njegova je nesvakidašnja interpretacija sa zadivljujućom tehnikom odmah izazvala senzaciju, a Martha Argerich, članica žirija, prozvala ga je genijem.

O tome zašto je za riječke koncerte izabrao upravo ovo trostavačno Chopinovo djelo, Ivo Pogorelić kaže:
„ Chopinov koncert broj dva je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih djela za klavir i orkestar. Ovo djelo napisano je kao koncert broj jedan, međutim kako je bilo tiskano nakon drugog koncerta došlo je do zamjene mjesta pa je tako prvonapisani koncert postao koncert broj dva, a drugonapisani koncert broj jedan. Djelo se odlikuje nevjerojatnim rasponom emocija, a posebno revolucionarno je suprotstavljanje glasovira i orkestra u drugom stavku koji je veoma dramatičan i izuzetno uznemirujući u jednom svojem dijelu. Publika voli taj koncert, ja sam uvijek spreman za susret s novim orkestrom i nadam se da će prilika s Riječkim simfonijskim orkestrom biti iskorištena na obostrano zadovoljstvo. Taj koncert je napisan s takvim nadahnućem da svaki put dotakne najfinije izvođačke nakane svakog pijanista.“

Na koncertima u travnju, Riječki simfonijski orkestar će izvesti i jedno najslavnijih djela Ludwiga van Beethovena, njegovu Simfoniju br. 3, poznatu kao “Eroica”. Godine 1805. svijet glazbe je bio i emocionalno i intelektualno zapanjen novim, revolucionarnim djelom njemačkog skladatelja. To je glazba istodobno ispunjena žestokom borbom i krajnjom transcendencijom. Najavljujući zoru romantizma, označava rušenje starog i pojavu nečeg novog. Nakon prva dva zadivljujuća akorda, zapadna glazba više nikada nije bila ista. A i dašak stvarne političke revolucije utkan je u djelo, koje je izvorno bilo posvećeno Napoleonu Bonaparteu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari