14. MAŠKARANI KLAPSKI MARATON

Galerija | Maškarani klapski spektakl oduševio publiku; Ženska klapa Hreljin apsolutni pobjednik!

Opatija je u petak navečer doživjela, prema brojnim kritikama, možda i najbolje izdanje Maškaranog klapskog maratona u svojoj već sada bogatoj i lijepoj povijesti

Ova itekako popularna manifestacija, u svom je 14. izdanju ponudila sve ono što ju je učinilo jednim od najdražih ne samo karnevalskih događnja na Kvarneru, ali i šire. Jer, publike je bilo iz Istre, Gorskog kotara, bližih otoka, ali i iz Slovenije.

Sjajnu atmosferu u startu je na još veći nivo podigao ulazak u dvoranu dvadesetak harmonikaša Škole armunike Nika Polesa koji su izmamili ovacije publike, a tada je na pozornicu stupio nenadmašni voditeljski dvojac Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta koji je punih dva sata i 45 minuta, koliko je trajao maraton, briljirao na pozornici, ali i na dvije ogromne fotelje koje su bile ne samo scenografski element već i photo point za brojnu publiku i sudionike.

Šajeta je tako i na poseban način proslavio rođendan, a Mario mu je uručio “najmanju tortu na svijetu” dok je cijela dvorana zapjevala rođendansku čestitku vidno emotivnom Šajeti.

U natjecateljskom dijelu nastupilo je osam klapa i svaka je ostavila traga svojim maskama, vokalnim izvedbama i scenskim nastupom, a prema reakcijama publike bilo je teško procijeniti koji joj je nastup bio najbolji, jer je svaki bio popraćen velikim pljeskom odobravanja. Euro, Schengen, natalitet, svakodnevna politika, FIFA, Gvardiol… samo su neke od tema kojih su se nadahnute klape dotakle kroz svoje nastupe, a nastupile su redom: Ženska klapa Hreljin, klapa Kastav, klapa Mimoza iz Splita, klapa Rašketa iz Punta, Ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, Ženska klapa Kamelija iz Opatije, Podvorje iz Kaštel Sućurca te klapa Tramuntana iz Kraljevice. Zbog bolesti je nažalost izostao nastup klape Skalin iz Matulja.

Po prvi put na ovom otkvačenom događanju birao se i apsolutni pobjednik koji je odlučen zbrojem bodova glasova publike kojoj je podijeljeno 500 glasačkih listića na kojima se odabiralo po dvije najdraže skladbe i ocjenjivačkog suda koji si sjajno uklopio u cijelu atmosferu, a činili su ga: Nikola Peršić lider Koktelsa, Andrej Baša glazbenik i direktor festivala MIK, Irena Peršić Živadinov direktorica TZ Kvarnera, glazbenik i donedavno urednik na HRT-u Željen Klašterka, Tamara Černeka predsjednica Skål kluba Kvarner, Aleksandra Kućel Ilić novinarka, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, počasna predsjednica Hrvatske glazbene unije podružnice Rijeka Jadranka Čubrić, Iva Pavletić Crnić popularna voditeljica s Hrvatskog radija Radio Rijeke te Gordan Filinić donedavno zapovjednik JVP Opatija, a sada pomoćnik Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH.

Ocjenjivački sud je najviše bodova dodijelio Ženskoj klapi Hreljin za skladbu “Mladić z maskun” (Joško Gvardiol), drugo klapi Tramuntana iz Kraljevice za skladbu “Nitko”, te treće klapi Kastav za skladbu “Žalopojka”. Publika je najviše glasova također dodijelila Hreljankama,, druga je bila klapa Rašketa iz Punta sa skladbom “Ma nemoj mi srati” dok je treće mjesto publike osvojila Ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukišća sa skladbom “Raspuštenice”.

Zbrojivši bodove, aposlutni pobjednik 14. Maškaranog klapskom maratona je Ženska klapa Hreljin koja je za pobjedu osvojila nagradu u iznosu od 500 eura, druga je klapa Tramuntana iz Kraljevice koja je osvojila 250 eura te treća klapa Rašketa iz Punta koja je osvojila nagradu u iznosu od 150 eura. Nagrade su najboljima dodjeljivali Irena Radovanović u ime organizatora Udruge MKM, Nikola Peršić predsjednik ocjenjivačkog suda te Duško Jeličić Dule pusni gradonačelnik Opatije.

Naglasimo da je u revijalnom dijelu publiku oduševio nastup Škole armunike Nika Polesa, da su u publici, među brojnim uzvanicima bili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić, ali i poznati hrvatski entomuzikolog, glazbenik i sakupljač hrvatskog tradicijskog narodnog blaga Joško Ćaleta koji je po prvi put nazočio ovoj manifestaciji i nije krio oduševljenje onim što je vidio i čuo.

Izvedbom pobjedničke skladbe, uz salve konfeta i poruke izuzetnih voditelja, završio je službeni dio 14. Maškaranog klapskom maratona, događanja kojeg nikog nije ostavilo ravnodušnim. Naglašavamo “službeni dio”, jer se uskoro nastavio onaj neslužbeni, skoro pa i tradicionalni, u kojem klape sve zajedno pjevaju uz pokoji zalogaj te čašu vina i druže se dugo u noć. Uz poruku – vidimo se i dogodine, na jubilarnom 15. izdanju ovog maškaranog spektakla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari