MiK krenuo iz Rijeke: Joso Butorac i “Primorska arija” najdraži riječkoj publici

Karavana kreće prema Puli gdje će se na Forumu održati druga festivalska večer

Krenulo je, napokon – riječi su kojima su nestrpljivi mikovci dočekali prvu festivalsku večer jubilarnog izdanja svog festivala.

Melodije Istre i Kvarnera su svoju pedeset i petu obljetnicu obilježile festivalskom večeri u svojoj matičnoj luci, u Rijeci.

Joso Butorac

Na Trgu Riječke rezolucije već od jutra je ionako užaren dan dobijao svoju scensku dimenziju jer su vrijedne ekipe radile još od noćnih sati i pripremale sve kako bi publika i izvođači uživali u ovoj posebnoj večeri.

A ona je započela pozdravnom skladbom svih izvođača i orkestra i već u startu se vidjelo da će to biti jedna doista prava mikovska večer, puna pozitive i dobrih vibracija.

Svim izvođačima, a pod voditeljskom palicom provjerenog dvojca Ferlin – Battifiaca, na pozornici su se pridružili riječki gradonačelnik g. Vojko Obersnel te direktor festivala Andrej Baša.

Riječki gradonačelnik je još jednom naglasio da je Rijeka metropola čakavštine i MIK-a te najavio veliko finale festivala naredne godine u Rijeci, a znamo da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. te će se MIK savršeno uklopiti kao festival koji baštini tradiciju i kulturu ovog podneblja. Direktor festivala Andrej Baša je pozdravio svih u ime MIK-a te uručio riječkom gradonačelniku “Mačka” koji simbolizira naš kraj kao umiljatog mezimca ali i kao često opjevani lik u mikovskim pjesmama.

Nakon razmjene darova i lijepih riječi krenuo je i natjecateljski dio festivala u kojem je publika čula 20 novih skladbi, a da je odabir komisije bio itekako dobar potvrđuje pljesak kojeg je zavrijedila svaka skladba.

Nadahnuti voditelji su večer činili još veselijom, a nakon izvođenja i posljednje skladbe publika je imala zadatak putem glasačkih listića odabrati sebi najbolje i najdraže. Naravno, festival je pripremio i bogat revijalni program kojeg su otvorili učenici OŠ Gornja Vežica Sergej Božić i Judita Tomljanović, koji su pod vodstvom prof. Sanje Šantek izveli dvije mikovske skladbe te je tako nastavljena i suradnja MIK-a sa školama u gradovima domaćinima festivalskih večeri.

Revijalni dio ovogodišnjeg festivala posvećen je i skladbama koje ove godine obilježavaju srebrnu godišnjicu, a koje po reakciji publike i dan danas zvuče svježe, pa se tako u revijalnom dijelu zapjevalo uz skladbe “Tanac” (izvela su je djeca Mate Jurić i Laura Valenčić), “Ciao lipoto” (Joso Butorac) i “Nisan šla za ten (skladbu koju je izvodila Radojka Šverko izvela je Andrina Frleta).

Dobro raspoloženje doseglo je vrhunac proglašenjem najboljih po odabiru riječke publike, a evo kako je ona glasala: treće mjesto sa 54 glasa osvojila je klapa Tić sa skladbom “Na parapetu”, drugi je Erik Balija sa 61 glasom za skladbu “Mojoj Istrijanki”, dok je sa 90 glasova prvo mjesto osvojio Joso Butorac sa skladbom “Primorska arija”.

Nakon proglašenja najboljih festivalska se ekipa nastavila družiti na botelu Marina, a već u ranim poslijepodnevnim satima karavana kreće prema Puli gdje će se na Forumu održati druga festivalska večer. Početak je u 21 sat, a ulaz za svih slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari