"ELEKTRONSKI PEJSAŽ"

Novi klasik riječke rock-scene: Paraf i The Siids zajedno u alter verziji pjesme ‘Bez lica’!

Lanjski povratnički singl ‘Bez lica’, koji je Paraf objavio nakon 33 ⅓ godine diskografske pauze, dobiva neočekivanu, reworked verziju koju je napravio riječki dvojac The Siids

Eksplozivni dark post punk singl s prepoznatljivim instrumentalističkim forteom Parafa i vokalom Vim Cole, The Siids su transformirali u tamni sjetni elektronski pejzaž dajući mu sasvim drukčiju dimenziju.

– Naša vizija singla ‘Bez lica’ grupe Paraf je želja da poruku o iskrenosti i neshvaćenosti prenesemo glazbeno kao da radimo svoju pjesmu. Energiju i ljutnju Parafa pretočili smo u melankoliju i svojevrsnu introspekciju koju predivan tekst i karizmatičan vokal Vim Cole nose u sebi. Najveći izazov bio je okrenuti Parafov socijalni angažman i stav u svojstvenu atmosferu The Siidsa. Paraf su dio našeg odrastanja i dirati se u njihov rad prije svega shvatili smo kao veliku čast, ali i odgovornost. Glazba i njene poruke ne smiju imati nikakva  ograničenja, razlikuju se samo putevi koji ih dovode do ljudi – ističu The Siids.

Foto | Stella Mešić

‘Bez lica (Reworked)’ po mnogo čemu je jedinstven poduhvat.

Posrijedi je prvi projekt The Siidsa izvan autorskog izričaja i prvi koji nije na engleskom, nego na hrvatskom jeziku. Također, ovo jedinstveno remodeliranje pjesme novum je na riječkoj rock-sceni. Također, riječ je i o prvoj službenoj alternativnoj verziji neke pjesme Parafa. To ne treba čuditi, jer u 44 godine postojanja Paraf je svoj iskaz temeljio na auteničnosti, o čemu Vim Cola kaže:

– Paraf se za razliku od svih razvijao i razvija se isključivo po svom modelu. Svoj identitet smo gradili isključivo na svojim pretpostavkama. Uvijek smo istraživali, pronalazili inspiraciju u različitim segmentima. Svaki živi organizam prolazi faze evolucije, razvija se, a bend je živi organizam koji reagira na podražaje. Imamo ideje, puštamo ih da teku… Nismo se nikad držali pravolinijskog  pravca ni u životu ni u glazbi!

Paraf je prošle godine objavio četverostruku CD antologiju ‘Sabrana djela 1976.-1987.’ te prošireno vinilno reizdanje trećeg albuma ‘Zastave’. Oba izdanja uspješno su promovirali na regionalnoj turneji.

Singl ‘Bez lica’ (inače, jedina pjesma na ovim prostorima koja ima i svoj website) uvodna je skladba njihovog novog materijala u nastajanju.

The Siids su lani objavili jedan od ponajboljih hrvatskih albuma ‘Brutalist’ koji je skupio odlične kritike, a bend je dobio titulu Electro&Off izvođač godine na dodjeli Rock&Off nagrada. Njihova pjesma ‘Beats Running Down’ dobila je nagradu ‘Ivica Vrkić’ za singl godine na 41. Ri Rocku. Trenutačno, The Siids rade na novim pjesmama.

Zajednički projekt nosivog benda riječke rock-scene i riječkog dueta koji je oduševio prvijencem ‘Brutalist’ odražava i onu autentičnost riječke rock-scene, jedinstvenost koja u pravome smislu manifestira Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture.

www.bezlica.com

Deezer

Autori: Paraf/The Siids

Produkcija: The Siids

Snimatelji: Darko Terlević i Matej Zec

Mastering: Matej Zec (GIS Studio)

Video: Bojan Kukuljan (NEON Studio)

Facebook Paraf

Facebook The Siids

 Instagram The Siids

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari