ŽESTOKA KONKURENCIJA

Obavljene nominacije za ovogodišnje Oskare, filmu ‘The Power of the Dog’ čak 12 nominacija

Utrka za ovogodišnje Oskare tek je počela jer su danas napokon objavljene i nominacije za one najbolje iz 2021. godine

Najviše pažnje privukao je Netflixov film The Power of the Dog koji se našao na samom vrhu po broju nominacija – njih čak 12, piše Moj TV.

Među tih 12 su ona za najbolji film, Jane Campion je dobila priznanje i za režiju i za scenarij, Benedict Cumberbatch za najbolju glavnu mušku ulogu, Kirsten Dunst za najbolju sporednu žensku ulogu, a Jesse Plemons i Kodi Smit-McPhee za najbolju sporednu mušku ulogu. Tu su još i nominacije za kinematografiju, montažu, glazbu, zvuk i produkcijski dizajn.

Po broju nominacija s njih 10 slijedi Dina Denisa Villeneuvea, koja se također nalazi u borbi za najbolji film, najbolji adaptirani scenarij, zvuk, glazbu, vizualne efekte, produkcijski dizajn, montažu, kostimografiju, šminku i kinematografiju.

Među nominiranima za najbolji film prošle godine uz The Power of the Dog i Dinu našli su se japanski Drive My Car, koji je također u nominaciji za najbolji međunarodni film, te Belfast, CODA, Don’t Look Up, King Richard, Licorice Pizza, Nightmare Alley i West Side Story.

U borbi za titulu najboljeg glumca prošle godine naći će se Javier Bardem za film Being the Ricardos, Andrew Garfield za tick, tick…Boom!, Will Smith za King Richard, Denzel Washington za The Tragedy of Macbeth te već spomenuti Cumberbatch za The Power of the Dog.

Za najbolju prošlogodišnju žensku glumačku izvedbu odabrane su Jessica Chastain za film The Eyes of Tammy Faye, Olivia Colman za film The Lost Daughter, Penélope Cruz za Parallel Mothers, Nicole Kidman za Being the Ricardos te Kristen Stewart za svoju ulogu princeze Diane u filmu Spencer.

Kenneth Branagh za svoj je film Belfast dobio sedam nominacija, a on je osobno s ovogodišnjim nominacijama srušio i rekord po najvećem broju nominacija u različitim kategorijama. S ovogodišnjim priznanjem za najbolji film i scenarij Branagh je sakupio sedam nominacija u različitim kategorijama tijekom svoje karijere. Do sada nije dobio niti jedan zlatni kipić, ali možda mu ovaj rekord donese sreće.

Jane Campion također je ušla u povijest kao jedina redateljica koja je dva puta nominirana za režiju kao i prva žena dva puta nominirana u scenarističkim kategorijama. Film CODA prvi je film s većinom gluhom glumačkom ekipom koji je nominiran za Oskara, a Troy Kotsur je postao prvi gluhi glumac koji je dobio nominaciju za Oskara.

Čini se da je raznovrsnost i uključivost sve prisutnija na Oskarima, barem što se nominacija tiče. Tko će na kraju osvojiti prestižne zlatne kipiće doznat ćemo 27. ožujka kada se očekuje svečana dodjela nagrada, piše Moj TV.

Cjelokupnu listu nominiranih možete provjeriti na njihovim službenim stranicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari