EMOTIVNA PREDSTAVA

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta uz okrugli stol i predstavu Eichmann u Jeruzalemu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, HKD na Sušaku, uz potporu Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, 27.2. u 19 sati na svojoj pozornici prikazuje predstavu Eichmann u Jeruzalemu te 28.2. u 13 sati u Gradskoj vijećnici organizira okrugli stol Nema malih fašizama.

Predstavu Eichmann u Jeruzalemu Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaEm), u režiji Jerneja Lorencija mnogi su kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini. U predstavi glume sve redom istaknuti glumci ZKM-a: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.

Ta emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hanne Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama, a premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi nego i istodobna revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Njezin je sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih.

Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Ulaznice po cijeni od 80 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.

Sudionici Okruglog stola koji će se održati u Gradskoj vijećnici na adresi Korzo 16 bit će Oleg Mandić, prof.dr.sc. Ivo Goldstein, prof. Rina Brumini i glumac u predstavi Dado Ćosić, a moderator prof.dr.sc. Nikola Petković.

Ulazak u Gradsku vijećnicu bit će omogućen isključivo uz prethodno potvrđen dolazak putem e-maila protokol@rijeka.hr i uz predočenje valjane COVID potvrde. Dolazak je moguće potvrditi najkasnije do 27. siječnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari