USPJEŠNICA HNK ZAJCA

Obnova baleta „Heroj je umoran“: Vraća se uspješnica o selfie generaciji!

Balet riječkog HNK Ivana pl. Zajca obnavlja svoju uspješnicu „Heroj je umoran” / „Hero is tired”, a obnovljena verzija predstave prvi će put biti izvedena u subotu 20. svibnja 2023. u prostoru Exportdrva s početkom u 19.30 sati.

Suvremeni balet nastao u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb 2019. godine, na glazbu Frana Đurovića koreografirao je Giuseppe Spota, jedan od najuzbudljivih europskih koreografa mlađe generacije, koji poetski zalazi u probleme suvremenog svijeta i pokazuje da se plesnim pokretom može poslati snažna poruka. Riječki baletni ansambl tako pleše emotivnu priču o srazu generacija i potrazi za identitetom u suvremenom svijetu, o prividu života s društvenih mreža suočenog s neponovljivom ljepotom onog stvarnog.

„Dio smo konzumerizma novih, kratkotrajnih i beznačajnih bljeskova svakodnevice u kojoj generacije manipuliraju svojim odrazom u ogledalu, na ekranima, socijalnim mrežama gubeći pritom vlastiti odraz. Toliko smo zauzeti dosezanjem trenutne slave da zaboravljamo naći vlastiti stvarni identitet“, rekao je koreograf Giuseppe Spota te se zapitao: „Hoćemo li se u svijetu prepunom usamljenih identiteta pretvoriti u mnoštvo ispraznih osobnosti ili ćemo postati kopije kopija nekoga drugog?”

Skladatelj Frano Đurović je pak istaknuo: „Svi žele biti poznati i izazvati divljenje. Divljenje podsjeća na ljubav. Zapravo su ljudi željni ljubavi. A rade upravo suprotno, zatvaraju se, otuđuju se, postaju prazni i osamljeni u gužvi oko sebe. Snimaju selfije, stavljaju na društvene mreže, misle da je broj lajkova mjerilo vrijednosti. Kopiraju ono što poznati rade, kupuju ono što poznati nose… A život prođe…“

Predstava “Heroj je umoran” progovara o društvu današnjice kroz kontrast grupnih scena prožetih elektronskom glazbom, kojima se na pomalo duhovit način prikazuje “selfie” generacija koja pokušava na što originalniji način prikazati sebe, zabljesnuti i skupiti što više lajkova.

Pritom besmisleno gubi svoje vrijeme, a potom i sebe same, vlastiti identitet, utapajući se u gomili koja čini upravo to isto, pred ekranima, u crnilu koje guta vrijeme ali i osobnost.

S druge strane u intimnim duetima prikazane su prisne i stvarne veze, uz tople tonove klasičnih instrumenata kroz koje se naglašavaju potrebni i zaista vrijedni odnosi, nezamjenjivi, neusporedivi i trajni.

Predstava “Heroj je umoran” tako nudi puno više od užitka u plesnoj i glazbenoj suvremenoj umjetnosti, skida povez besmisla, a plašt heroja stavlja na prave vrijednosti.

U predstavi plešu članovi riječkog Baleta: Milica Mučibabić, Anna Zardi, Soyoka Iwata, Maria del Mar Heernandez, Laura Orlić, Marta Voinea Čavrak, Tea Rušin, Marta Kanazir Bagadur, Rachele Cortopassi, Michele Pastorini, Leonardo de Santis, Alvaro Olmedo, Valentin Chou, Nicola Prato, Janne Boere, Thomas Krähenbühl, Antoine Salle, Noa Gabriel Siluvangi, Jodi Bet, Ali Tabouch i Andrei Köteles.

Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić a svjetlo potpisuje Nuno Salsinha.

Podsjetimo, predstava je s velikim uspjehom izvedena i u njemačkoj Geri 2020. godine u okviru kulturno-umjetničkog programa predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari