BROJNI REKORDERI

Video | Od Elvisa do Rihanne, nikad više europskih filmova nije nominirano za Oscara. Donosimo najzanimljivije

Rekorder po broju nominacija je apsurdna ludost od komedije “Sve u isto vrijeme”, koja prati doživljaje kineske Amerikanke. Spielberg je nominiran 20. put, a favoritkinja Cate Blanchet osmi

Cate Blanchet osmi je put nominirana za Oscara, Steven Spielberg 20., Elvis Presley možda nikada nije bio nominiran, bogzna da mu filmovi nisu bili neke kvalitete, ali zato jest Austin Butler koji Elvisa glumi. Među popularnim američkim naslovima poput Elvisa, Top Guna, Avatara, u borbi za najbolji film je netipična švedska satira Trokut tuge.

Rekorder po broju nominacija je apsurdna ludost od komedije “Sve u isto vrijeme”, koja prati doživljaje kineske Amerikanke. I da, ako ste se pitali, Akademija je jako pazila da bude politički korektna.

“Ja se zezam da nisu ni trebali organizirati kompeticiju u toj kategoriji jer će ih Cate Blanchett pomesti, ali onako baš. Jer je film “Tar” sjajan film, ona je briljantna”, rekao je Dean Sinovčić, filmski kritičar.

“Ona se pretvara u svojevrsnu Katharine Hepburn koja je imala najviše nominacija ikad i koja je imala najviše Oscara ikad, a Cate to zaslužuje”, kaže redatelj Andrija Mardešić

Za ulogu je naučila svirati klavir, dirigirati i govoriti Njemački. Ima šest nominacija, ali i kritike nekih dirigenata koji kažu da je film o zlostavljačici s palicom za njih uvredljiv.

From zero to hero. Brendan Fraiser na neko vrijeme je nestao iz Hollywooda, a onda se senzacionalno vratio u filmu “Kit” za kojeg je zaradio šestominutne ovacije na Venecijanskom festivalu. I nominaciju za najboljeg glumca.

“Glumi čovjeka koji ima, 300 kila. To je jedna emotivna priča. On se nastoji zbližiti sa kćerkom nakon što se rastao, shvatio da je homoseksualac. Da, film ima sve elemente priče koja je rođena za nagrade”, komentira Dean.

Od Kralja Rocknrolla preko Spielberga koji priča priču o svom djetinjstvu i zaradio je tu 20. nominaciju, sve do Colina Farrella, irskog farmera u “Otoku duhova”. Prva mu je nominacija , a filmski kritičari vjeruju da će biti dobitna.

U konkurenciji najboljeg filma je i antiratni film na njemačkom “Ništa novo na zapadu” i čudesna švedska satira “Trokut Tuge”. Ove godine trijumfirali su europski filmovi.

“Ide se prema tome da se uključuje što više stranih filmova, jer su dokazali da su bolji od nekih američkih – to je pokazala dominacija Parazita”, priča Andrija.

“Imate tri europska filma u toj kategoriji, ne znam kad se zadnji put to dogodilo, a i djelomično je “Sve u isto vrijeme” azijski film”. Malo smo zadovoljili Europu, Azijate, s Avatarom, Top Gunom zadovoljili smo visoko budžetni Hollywood”, dodao je Dean.

A pitanje svih pitanja – tko je napravio najbolji film?

“Znam da neće, ali navijam za Top Guna. Zato što je to u punom smislu pravi blockbuster, duhovit, inteligentno napisan”, rekao je Andrija.

“S obzirom da smatram da je Otok duhova najbolji film, tako mislim da je Colin Farell najbolji glumac prošle godine, bila bi velika nepravda da ne osvoji”, smatra Dean.

Tko će trijumfirati, tko će podbaciti – znat ćemo 13. ožujka. A tko je kući odnio kipić prošle godine, priznajte, ne znate, svi se sjećaju samo šamarčine Will Smitha, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari