DO 17. OŽUJKA TRAJE

Ovog četvrtka se otvara izložba ”Hrvatski fotografi- zbirka Muzeja grada Rijeke”

Zbirka hrvatske fotografije u Muzeju grada Rijeke usmjerena je ponajprije na prikupljanje izložbenih povećanja, na „umjetničku fotografiju“, da bi se autorski predstavilo pojedine fotografe. To znači kako zbirka, uz pretežno dokumentarnu građu bitnu za povijest Rijeke, prikuplja i izabrane fotografije istaknutih autora kojima je prvenstvena ambicija iskazati se kreativnošću.

Prvi autorski osviješteni fotografi u zbirci mahom su neprofesionalni, intelektualci koji se okupljaju u fotoklubovima i priređuju izložbe nalik slikarskima.no, upravo su neki od amatera zastupljenih u zbirci doživjeli stručno i društveno priznanje, te napisali najbolje fotografske priručnike, objavljene u više izdanja i prevedeni na strane jezike. Neki profesionalci su imali velike retrospektivne izložbe i objavili autorske monografije, te radili u umjetničkim prijestolnicama poput Milana i New Yorka.

VIDEO DANA:

Za izložbu su odabrani radovi iz razdoblja moderne i suvremene fotografije, nastale od 1930-ih godina do naših dana. Riječ je o dvjestotinjak fotografija oko osamdeset hrvatskih fotografa. Mjesto na izložbi dobili su radovi hrvatskih bardova fotografije Toše Dabca, Bogomira Žorža, Zlate Laure Mizner, Milana Pavića i Slavke Pavić. Ujedno se pokazuju radovi slabo poznatih i zaboravljenih imena, poput Francesca Dreniga, Anite Antoniazzo i Karla Kocjančiča. U zbirku su ubrojeni također autori koji se osobno nisu smatrali Hrvatima, ali su djelovali na tlu današnje Hrvatske. Njihovo djelo ulazi i u hrvatsku kulturnu baštinu, a takav kontekst pridaje im određenu važnost koju u drugom kontekstu možda ne bi imali.

Osobitost izložbe je predstavljanje već zaboravljenih fotografa koji su u svoje vrijeme bili prvaci umjetničke fotografije, a s njima su u društvu umjetnici koji se samo povremeno izražavaju fotografijom. Isto tako predstavljaju se znameniti novinski reporteri koji nimalo ne mare za umjetnost, a posebno ratni reporteri iz Domovinskog rata. Fotografija je prikazana u najširem rasponu, od ekskluzivnih kabinetskih eksperimenata do snimaka koji su obišli svijet. Logika je – nitko nema ekskluzivno pravo na zvanje fotografa i nitko nije unaprijed izgnan ni iz muzejske zbirke ni s ove izložbe.

Otvorenje:  četvrtak, 17. veljače, u 19 sati (u „Kockici“, Trg R. Zanelle 1/1)

Izložba traje do 17. ožujka 2022.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari