VRHUNSKA KVALITETA GLAZBENIKA

Ovog petka u Mošćeničkoj Dragi starta Jerry Ricks Blues Festival! Ulaz na festival je slobodan

U devet dana festivala nastupiti će izvođači koji stižu iz svih dijelova svijeta – od Sjedinjenih Američkih država, Afrike do zemalja okruženja

Nakon dvije pandemijske godine pred nama je jedan zaista sadržajan Jerry Ricks Blues Festival i to u 15. godini slavljenja bluesa na Kvarneru.

  • Naime, nakon fuzioniranja Kastav blues festivala i Opatija riviera blues festivala te uz podršku jedinaca lokalnih samouprava oformili smo jedinstven festival koji je ponio ime u čast Jerryja Ricksa – Črnog Kastavca, istaknuo je u samom uvodu današnje tiskovne konferencije, održane u Kastvu, jedan od umjetničkih ravnatelja Ricardo Staraj.
  • Tijekom dvije pandemijske godine nismo dozvolili da blues stane, a sukladno slobodi kretanja i održavanja koncerata ponovo smo ugostili puno bandova sa svih strana svijeta – od Sjedinjenih Američkih država, preko Afrike, Velike Britanije do brojnih zemalja iz Europe – koji garantiraju žanrovsku raznolikost koja će zadovoljiti sve blues sladokusce, a kada se ovome pridodaju i fenomenalne lokacije na kojima se festival održava, možemo samo zaključiti da je ovo festival za sva čula, dodao je Staraj.
  • Od headlinera svakako treba izdvojiti Johnnyja Rawlsa, bluesmana iz Mississippija čija karijera se proteže na preko 50 godina, a dobitnik je svih najprestižnijih nagrada u svijetu bluesa.

Tu je i Kyla Brox Band predvođen fantastičnom pjevačicom Kylom Brox za koju engleski tisak piše da spada među najbolje što Velika Britanija trenutno može ponuditi u tom fahu. Sekou Kouyate je posebna priča – radi se o jednom od najvećih afričkih instrumentalista, afričkom Jimiju Hendrixu, i istinskoj zvijezdi svjetske world – music scene čija je glazba duboko ukorijenjena u afričku tradicijsku glazbu koju Sekou fuzionira s bluesom, funkom, soulom pa čak i klasičnom glazbom.

Talijanski duo Lovesick Duo primjer je kako je moguće napraviti karijeru i u pandemijskim uvjetima. Oni su se svojim Americana glazbenim izričajem probili objavivši veliki broj kućnih video uradaka koji su se poput požara raširili internetom i priskrbili im zavidan broj nastupa diljem Europe.

Festival otvara Keith Thompson Band, stari znanac naše publike koji uvijek pruža sve ono što se očekuje od punokrvnog blues-rock banda. Uz Keithovu gitarističku pirotehniku zvuk banda svakako definira i saksofonistica Patsy Gamble čije “saksofonske usluge” su koristili klijenti poput Micka Jaggera, Roda Stewarta, Stevea Winwooda, Paula Wellera, Micka Taylora i mnogi drugi, istaknuo je Damir Halilić Hal.

Podršku festivalu dali su i predstavnici jedinica lokalnih samouprava u kojima se festival održava, a s nama je bila Željka Šarčević Grgić, načelnica općine, zatim domaćin Matej Mostarac, gradonačelnik grada Kastva; Fernando Kirigin; gradonačelnik Opatije, Bojan Simonič; načelnik općine Lovran i Vedran Kinkela, načelnik općine Matulji.

  • Mislim da će program zaintrigirati publiku koja voli blues, te da se nakon pandemije vraćamo na stare staze, kad su stvarno te pozornice bile pune. Ovo je, bez ustručavanja, najveći festival bluesa u regiji, i po 15. put ga najavljujemo s ponosom. Ne moramo posebno naglašavati što znači kada se šest različitih jedinica lokalne samouprave dogovori te da svatko na kraju bude zadovoljan. Mislim da smo po tome unikat u Hrvatskoj te da takav festival u našoj zemlji ne postoji, a dovesti toliko bandova je samo šlag na torti, istaknuo je Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.

Podsjetimo, otvorenje festivala i ove godine bit će održano, 22. srpnja u Mošćeničkoj Dragi uz talijanski Harlem blues band i Keith Thompson Band ft. Patsy Gamble iz Velike Britanije.

Dan kasnije, 23. srpnja penjemo se u Mošćenice gdje će zasvirati “Sir” Oliver Mally & Martin Gasselsberger (“Blues & Beyond”) iz Austrije te predstavnici istrijanskog bluesa Edi East Trance Blues, dok će u Lovranu 24. srpnja, zasvirati čak tri benda domaći Route 21, srpski Cotton Pickers te talijanski Mandolin Blues.

Početak tjedna, 25. i 26. srpnja rezervirani su za OFF programe koji su se lani pokazali kao pun pogodak, u Iki se družimo uz JBRF Blues Session, a u Kastvu uf film koji nam donosi History film festival, dok nas u Kastvu očekuje Workshop električne i akustične gitare koju priprema gitarist Branko Bogunović Pif te druga projekcija filma.

Nastavak festivala, 26. srpnja na Gradini u Klani uključuje nastupe Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s ‘najviše’ postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project).

Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski Štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti Češku i Slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo.

Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band. Naime, Kyla Brox je proglašena najboljom pjevačicom 2019. godine od strane European Blues Awards, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njeni albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe.

Uz Kylu koja svojom jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnom nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls, najavio je Damir Halilić Hal te istaknuo da navedena imena garantiraju vrhunske izvedbe svjetskog sjaja.

Za kraj dodajmo da je ulaz na festival slobodan, a svi koncerti počinju u 21 sat uz iznimku Kastva i Lovrana gdje sve starta u 20:30 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari