DOČEKALI SMO

Predsezona u „Zajcu“: „Madama Butterfly“ i gala koncert ljubljanske Opere i baleta

Nakon ljetne stanke uskoro se ponovno podiže zastor na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Program započinje predsezonom, dvodnevnim glazbeno-scenskim uvodom u novu kazališnu sezonu, u petak 10. rujna i subotu 11. rujna 2021.

Prva je na programu, s početkom u 20 sati, opera koja je snažno “dotakla srca publike”, Puccinijeva “Madama Butterfly” nastala u suradnji s HNK-om Split, redatelja Dražena Siriščevića. Ulogu mlade Japanke Cio-Cio San pjevat će prvakinja Kazališta Anamarija Knego, a lakomislenoga časnika američke mornarice Pinkertona utjelovit će kazališni prvak Aljaž Farasin. U ulozi Suzuki nastupit će Ivana Srbljan, a ulogu Sharplessa pjevat će Robert Kolar. Ostale će uloge tumačiti Marko Fortunato, Saša Matovina, Slavko Sekulić, Dario Bercich i ostali. Izvedbom opere će ravnati energični mladi virtuoz, šef-dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra Valentin Egel. “Publika je dobila operu klasičnih formi i primamljivih slika, sa sjajnim pjevačkim izvedbama”, ocijenila je glazbena kritičarka Gloria Fabijanić Jelović za Radio Rijeku nakon premijere opere. Predstava snažne i duboke emotivnosti te velika uspješnica riječke Opere, pravi užitak za uho i oko, potom je ovjenčana Nagradom publike “Boris Papandopulo” za najbolju predstavu u opernom programu sezone 2019./2020. dok je Anamariji Knego za ulogu Cio-Cio San pripala Nagrada publike “Štefanija Lenković” za najbolju opernu žensku ulogu.

Dan nakon  „Butterfly“, u subotu 11. rujna u 20 sati, na riječkoj će sceni nakon dosta godina nastupiti Opera i balet Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane s atraktivnim koncertnim programom koji će donijeti ozračje veselja i radosti gotovo poput popularnih novogodišnjih koncerata.  Gala koncertom dirigirat će zapaženi slovenski maestro Marko Hribernik, a na programu su arije i dueti iz opereta, komičnih opera i komičnih španjolskih zurzuela što ih potpisuju Strauss, Lehár, Offenbach, Bernstein, Smetana, Chapí, Fernández Caballero i drugi. Spomenimo samo neke poput „Šišmiša“, „Vesele udovice“, „Zemlje smiješka“, „Prodane nevjeste“… Kao solistice i solisti, uz orkestar ljubljanskog SNG-a, nastupit će redom zvijezde slovenske operne scene, sopranistice Urška Arlič Gololičič i Urška Breznik, mezzosopranistica Nuška Drašček, bariton Jože Vidic te slovenski tenor, prvak riječkog HNK Aljaž Farasin.
Na programu će se naći i vječno popularne polke i valceri Johanna Straussa II. poput primjerice brze polke „Eljen a Magyar!“ ili pak valcera  „Frühlingsstimmen“ uz nastupe baletnog ansambla u koreografijama glasovitog Roberta Zanelle.

Ulaznice za oba programa predsezone mogu se nabaviti online od 1. rujna, a na blagajni “Zajca” od 3. rujna. Ulaz će biti moguć isključivo uz predočenje covid  potvrde.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari