O BURNOM RAZDOBLJU

Predstavljena knjiga Giacoma Scottija “Osporavani grad: Rijeka 1918. – 1924.”

Knjiga Giacoma Scottija o burnom razdoblju riječke povijesti naslovljena »Osporavani grad: Rijeka 1918. -1924. izašla je u hrvatskom prijevodu Damira Grubiše i izdanju Naklade Kvarner. 

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljen je hrvatski prijevod knjige „Osporavani grad: Rijeka 1918. – 1924. Pet godina borbi i pobuna” autora Giacoma Scottija.

„Ova Scottijeva knjiga hommage je njegovoj Rijeci, gradu dijaloga, gradu tolerancije i razumijevanja, i nudi u prvom redu talijanskom čitatelju jedan novi historiografski rakurs, često prešućene činjenice i interpretacije tih sudbonosnih događaja koje su imale dalekosežnu reperkusiju i za čitavu europsku povijest, a hrvatskom čitatelju objektivno prikazuje nasilje i progone u doba danuncijade, kao i fašističkog državnog udara na Slobodnu Državu Rijeka, kao na jednu povijesnu epizodu koja još i danas izaziva prijepore, osporavanja, suprotstavljene interpretacije, revizije i pokušaje rehabilitacije jedne totalitarističke ideologije i prakse koju je suvremena Europa odbacila i osudila.“, navodi se u u pogovoru knjige koji potpisuje prof. dr. Damir Grubiša.

Scottijeva knjiga opisuje pet i pol riječkih godina kronološki te donosi podatke iz talijanskih, ali i jugoslavenskih te hrvatskih izvora.

Knjiga rasvjetljava dio povijesti u kojem je Rijeka postala svjetski fenomen jer je zbog D’Annunzijeva pohoda postala ozbiljan međunarodni problem, rečeno je na predstavljanju u Gradskoj vijećnici, na kojem su uz autora, govorili i prevoditelj, Franjo Butorac u ime iz- B davača Naklade Kvarner te gradonačelnik Vojko Obersnel.

Obraćajući se okupljenima na promociji u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je u momentu kad je vidio talijansko izdanje knjige, pomislio da treba učiniti sve da se ona prevede i objavi na hrvatskom jeziku, i to iz dva razloga.

„Prvi razlog sam gospodin Scotti koji je u Rijeci proveo najproduktivnije godine svog života, napisao preko 200 knjiga i na tisuće članaka istražujući povijest Rijeke i Riječana, a drugo jer ona obrađuje iznimno zanimljivo razdoblje u povijesti Rijeke za koje i danas postoje različita viđenja i interpretacije“, rekao je gradonačelnik Obersnel na promociji knjige, dodajući kako vjeruje da će svatko koga zanima povijest Rijeke sa zadovoljstvom pročitati Scottijevu knjigu.

„Iako knjigu nisam stigao pročitati do kraja, primijetio sam da u njoj ima i nekih mojih citata te izvadaka iz mojih govora“, rekao je Obersnel.

Kako je u ime izdavača, Naklade Kvarner, ocijenio Franjo Butorac, knjiga je prvi ozbiljan pokušaj povijesne sinteze burnih događanja u Rijeci između 1918. i 1924. godine tijekom D’Anunzzijevog pohoda na Rijeku, kao i fašističkog državnog udara na Slobodnu Državu Rijeka.

„Ono što je Scotti napravio svojom knjigom svojevrsni je fenomen jer je on kronološki, gotovo iz sata u sat, pratio događanja i donosio podatke koje je crpio i iz talijanskih i hrvatskih izvora, a to je nešto što se uglavnom u našoj historiografiji nije radilo.“ rekao je Butorac.

Sam autor knjige, Giacomo Scotti, istaknuo je da se ona ipak malo razlikuje od talijanskog izdanja, no da je od toga puno važnije što je knjiga prožeta njegovom ljubavlju prema gradu Rijeci.

„Rijeka je moj grad više od 70 godina. Iako se u ovom gradu nisam rodio, ipak sam postao Riječanin. Ostao sam mali čovjek, ali i tvrdokorni antifašist“, kratko je rekao 93-godišnji Scotti te se zahvalio svima uključenima u realizaciji knjige, posebno gradonačelniku Obersnelu i njegovoj podršci da se knjiga prevede na hrvatski jezik.

Predstavljanju knjige prisustvovali su zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, te prevoditelj knjige prof. dr. Damir Grubiša.

Giacomo Scotti je novinar, književni prevoditelj, publicist, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, povjesničar, kritičar i esejist. Objavio je osamdesetak knjiga na hrvatskom i talijanskom jeziku. Jedan je od osnivača “Riječkog književnog kruga“. Rođen je 1. 12. 1928. u Savianu. Živi i radi u Rijeci od 1947. godine. Dobitnik je brojnih međunarodnih i nacionalnih nagrada, a 2008. godine dobio je Nagradu za životno djelo Grada Rijeke za izniman doprinos na području književnosti i prevoditeljstva u promicanju i jačanju kulturne suradnje između hrvatskog i talijanskog naroda.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views