KULTNA SNIMKA

Prije 40 godina Paraf je objavio antologijski punk-album “A dan je tako lijepo počeo”

FOTO Nikola Petković

Bio je to prvi snimljeni punk-album na ovim prostorima

Ključni album jugoslavenske te jedan od ključnih albuma kontinentalne europske punk-scene A dan je tako lijepo počeo objavljen je prije 40 godina, 5. lipnja 1980. i manifestirao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i europske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture.

Bio je to prvi snimljeni punk-album na ovim prostorima, no objavljen je s vremenskim odmakom zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund. Tako je zamijenjen originalni ovitak, neke pjesme nisu uvrštene na album, a amblematska Narodna pjesma na albumu je objavljena s drukčijim stihovima.

FOTO Nikola Petković

Unatoč tim zahvatima, album je (pr)ocijenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cijenom. No, to nije umanjilo njegov uspjeh. Početna naklada je rasprodana, pa je kasnije vinilni album doživio i drugu nakladu prodavši se ukupno u 25 tisuća kopija.

I 40 godina nakon izvornog objavljivanja, album A dan je tako lijepo počeo zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i svježe. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pjesama objavljenih na albumu uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s nesmiljenim juvenilnim buntom protiv zatupljujuće svakidašnjice. Upravo stoga, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, “Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost.”

U originalnom press releaseu koji je pratio taj album piše: “Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice.” Dotad u jugoslavenskoj popularnoj glazbi gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je Parafima neprijeporan kulturološki pijedestal.

O nastanku albuma, Valter Kocijančić je u interviewu koji je napravio Bojan Mušćet za booklet CD Box-seta Sabrana djela 1976.-1987. rekao: “Ja sam dobio, nakon mnogo vremena, poziv od diskografa da se javim u vezi snimanja ploče. Trebali smo potpisati ugovor i još neke dokumente. Tako još uvijek imam doma pogodbu s izdavačima o korištenju instrumenata u studiju. Mi smo donijeli samo naše gitare i bubanj, ali trebalo je još opreme. Kad sam dobio taj poziv na snimanje albuma bio sam sretan kao prasac, bio je to poziv iz vedra neba, pa u rebra. Band koji se zajebava cijelo vrijeme, sad ide snimati ploču – nestvarno!”

U povodu 40 godina od objavljivanja albuma, originalni kolekcionarski vinil iz prve serije, 1980. može se nabaviti na webshopu Dallas Recordsa: shop.dallas.si po povlaštenoj cijeni od 60 eura za prvih pet kupaca. Posrijedi je izniman diskografski raritet koji je 40 godina opstao u originalnom formatu.

A dan je lijepo počeo nalazi se i u CD boxu Sabrana djela 1976.-1987. na CD-u s dodanim pjesmama iz prve faze stvaralaštva banda, uključujući i singl Rijeka/Moj život je novi val te originalnu verziju Narodne pjesme.

Foto | Dražen Kalenić – Design | Igor Mišković

CD box-set također je dostupan na Dallasovom webshopu, u riječkom Dallas Music Shopu te svim ostalim bolje opremljenim glazbenim prodavaonicama.

PARAF: A DAN JE TAKO LIJEPO POČEO

NA TRAGU

VISOKI PROPISI

PERSPEKTIVA

KABUL 1980. (EVERYBODY MUST GET STONED)

PARALELNE LINIJE

VISOKOTIRAŽNI MIR

NARODNA PJESMA

ŽIVJELA JUGOSLAVIJA

PRITANGA I VAZA

MORAO SAM IĆI

T KAO KRAVA

HIT TEMA

GRAD

CRKVE

snimljeno u studiju Akademik, Ljubljana. producenti | Igor Vidmar i Goran Lisica

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views