REKORDNA 2017. GODINA RIJEČKOG ART-KINA… Ali već i siječanj donosi niz poslastica za filmofile!

Prošla je filmska godina u Art-kinu bila izuzetno uspješna te je i broj publike i programa bio rekordan

Godina 2017. u Art-kino je dovela preko 43.727 gledatelja, od čega i preko 14.000 djece i mladih u sklopu programa Škola u kinu te još 5.000 posjetitelja brojnih druženja, tribina, okruglih stolova, kino koncerata i drugih.

Održano je preko 1.200 raznolikih filmskih i komplementarnih programa. Nakon vrlo kratke siječanjske postonovogodišnje pauze, od 8. siječnja ponovno niz filmskih poslastica na velikom platnu Art-kina.

Prošlu su godinu u Art-kinu završili s dramom Michaela Hanekea Sretan kraj, a program se nastavlja sretno krimićem Fatiha Akina Iz ništavila.

Na siječanjskom je repertoaru i animirani biografski film Loving Vincent, višestruko nagrađena satira Kvadrat, dokumentarni film o otmici u službi kulturnog razvoja Sjeverne Koreje – Ljubavnici i despot, topla, osvježavajuća i graciozno životna drama Projekt Florida te Dunkirk, novo remek-djelo proslavljenog Christophera Nolana.

Filmovi na putu – izbor iz filmskog programa Goethe-Instituta 2017. – na veliko platno Art-kina stižu od 9. siječnja. Program započinje krimićem Who Am I – Nijedan sustav nije siguran.

U utorak, 16. siječnja u 19 sati na veliko platno stiže drama Woyzeck Wernera Herzoga nakon koje će se održati tribina Woyzeck u kazalištu i na filmu na kojoj sudjeluju glumac Dean Krivačić (Woyzeck), glumica Hana Selimović (Marie), redateljica predstave Anica Tomić te filmski kritičari Saša Stanić i Dejan Durić. Film se prikazuje u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i HNK Ivana pl. Zajca.

Četvrtak, 18. i petak, 19. siječnja na repertoar Art-kina donose Filmske mutacije: 11. festival nevidljivog filma koje započinju izvanrednim Duhom košnice Víctora Ericea nakon kojeg će se održati razgovor s redateljem i gostima Filmskih mutacija.

2018. godina je Bergmanova godina. Povodom 100 godina od rođenja ovog velikog redatelja tijekom cijele godine će se jednom mjesečno prikazivati po jedan film Ingmara Bergmana. Program Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana započinje romantičnom komedijom Osmijesi ljetne noći.

Kraj mjeseca donosi okrugli stol na temu Marginalne koji najavljuje početak novog semestra programa Kino učionice u suradnji s Centrom za ženske studije Rijeka.

Iz ništavila
od 9. siječnja

Katjin se život nenadano počne raspadati kada njezin suprug Nuri i sin Rocco pogibaju u bombaškom napadu. Potraga za zločincima i razlozima koji stoje iza bezosjećajnog ubojstva dodatno pogoršavaju Katjino bolno žalovanje, te otvaraju rane i dvojbe. Odvjetnik Danilo, Nurijev najbolji prijatelj, zastupa Katju na suđenju dvojici osumnjičenika, mladog para koji su ujedno pripadnici neonacističke scene.

Film je pobjednik Vukovar film festivala 2017. godine, Diane Kruger je dobila nagradu za najbolju glumicu u Cannesu, a film je i njemački kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

Who Am I – Nijedan sustav nije siguran
Filmovi na putu / od 9. siječnja

Benjamin je nevidljiv, nitko i ništa. To se, međutim, iz temelja mijenja kad upozna karizmatičnog Maxa. Iako su njih dvojica naizgled potpuno različiti, spaja ih zajednički interes: hakiranje. Benjamin i Max s nekoliko Maxovih prijatelja osnivaju subverzivnu hakersku grupu CLAY…

Osmijesi ljetne noći (Bergmanova godina)

Ingmar Bergman rođen je 14. srpnja 1918. godine te se ove godine diljem svijeta obilježava 100 godina od njegova rođenja. Art-kino donosi program «Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana» koji će tijekom 2018. godine na mjesečnoj bazi odati svoj hommage ovom velikom autoru.

Komedija «Osmijesi ljetne noći», prvi film slavljenja Bergmanove godine, smještena je u plemićku kuću u Skåneu oko 1900. godine te prati odvjetnika Egermana, njegovu obitelj i poslugu koji se nađu u romantičnom zapletu punom ljubomore i slomljenih srca. Film je 1956., uz nominaciju za Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu, nagrađen za najbolji poetični humor.

Festivali i nagrade:
Bodil Awards 1957 – Najbolji europski film / Cannes Film Festival 1956 – Nominacija za Zlatnu palmu, Nagrada za najbolji poetski humor;

Projekt Florida

Topao, osvajajući i graciozno životan, film «Projekt Florida» redatelja Seana Bakera je duboko dirljiv i nezaboravljiv pogled na djetinjstvo. Smještena na razmeđi autocesta, radnja filma prati šestogodišnju Moonee i njezinu buntovnički nastrojenu majku Halley u razdoblju ljetnih mjeseci. Njih dvije iz tjedna u tjedan žive u motelu «Magični dvorac» kojim upravlja Bobby, čiji kruti vanjski izgled skriva njegov karakter prepun ljubaznosti i suosjećanja…

 

U najvećem dijelu filma čudnu floridsku suburbiju gledamo očima djeteta. Redatelj Sean Baker stvara i postupno pojačava osjećaj nelagode, napetosti i, konačno, frustracije, jer bismo se, sukladno kodovima klasičnog fabularnog stila, trebali identificirati s djetetom kroz čiju vizuru gledamo, a to nam sustavno ne uspijeva jer drugačije razumijemo ono što vidimo.

Festivali i nagrade:
British Independent Film Awards 2017 / Film Independent Spirit Awards 2018 / Gotham Awards 2017 / Hamburg Film Festival 2017 – Nagrada kritičara / Heartland Film 2017 – Nagrada Truly Moving Picture / Santa Barbara International Film Festival 2018 – Nagrada Vanguard (Willem Dafoe);

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari