NAJPOZNATIJI FILMSKI FESTIVAL

Video | Riječanin glumi u ukrajinskom filmu koji priča proročansku priču o rusko-ukrajinskom sukobu. Prikazat će se u Cannesu!

Ove godine, na 75. Canneskom filmskom festivalu – uz ‘Viziju Leptira’, hrvatski filmaši surađivali su i na turskom filmu ‘Dani Suše’

Prvi put nakon 2015. i Matanićevog “Zvizdana” – u istoj kategoriji u Cannesu – Hrvatska ima svog predstavnika.

Na najpoznatiji filmski festival na svijetu Hrvati stižu kao dio koprodukcija – jednog ukrajinskog i jednog turskog filma. Da stvar bude zanimljivija: ukrajinski film, u kojem glume naši glumci, priča proročansku priču o rusko-ukrajinskom sukobu, izvještava Maja Oštro Flis za RTL Vijesti.

Sniman u Kijevu i Donbasu, u jeku pandemije

Sniman u Kijevu i Donbasu, u jeku pandemije, a završen je samo nekoliko dana prije početka ruske agresije na Ukrajinu. Tema, sada znamo – proročanska: ukrajinska vojnikinja vraća se u Kijev nakon ruskog zatočeništva. ‘Vizija leptira’ – ukrajinski je film, u kojem hrvatski glumci Daria Lorenzi Flatz i Edvin Liverić, i u potpunosti je montiran u Hrvatskoj. Tako ukrajinski i hrvatski filmaši – imaju ovogodišnjeg predstavnika na filmskom festivalu u Cannesu. 

”Ja u filmu igram ženu koja radi u izbjegličkim kampovima, koja radi kao terapeut to se sve provlači kroz taj film, ali evo da se nije desio rat oni bi opet prenijeli priču o kojoj bi malo manje znali, sada svi znaju nažalost…”, rekla je Lorenci Flatz. 

”Sama važnost filma, obzirom na samu situaciju u Ukrajini ne treba spominjati, film govori o ratnim strahotama koje se tada, krajem 2020. nisu dale naslutiti, a sada su više nego aktualne”, kazao je Liverić.

Iznimno ambiciozni filmovi

Ove godine, na 75. Canneskom filmskom festivalu – uz ‘Viziju Leptira’, hrvatski filmaši surađivali su i na turskom filmu ‘Dani Suše’. Anita Juka, čija je produkcijska kuća zaslužna za oba filma – ističe – ovo je veliki uspjeh. Kada su iznimno ambiciozni filmovi u pitanju – koprodukcija više zemalja – itekako je nužna. 

”To je drugi najvažniji program unutar canneskog filmskog festivala mi smo imali 2015. te posljednji put hrvatskog predstavnika – Dalibor Matanić i film Zvizdan, ali veliki je fokus na tim filmovima jer su to filmovi s posebnom dramaturgijom, poglede i na taj način ih prati puno filmskih kritičara i svjetskih medija”, izjavila je Juka.

”Film je tražen, film je jak, film priča priču o Ukrajini i uvodu u ovu tužnu fazu rata, i bit će tražen i nadam se uspješan na festivalu”, rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Dašak glamura

Festivalu za kojeg je Quentin Tarantino rekao kako je svjetsko prvenstvo – u filmovima. Brojni redatelji znaju, bolje da film ima premijeru u sporednoj sekciji Canneskog festivala,  nego u glavnoj bilo kojeg drugog. Hrvatska ekipa priželjkuje dašak glamura i odlazak na Azurnu obalu.

”Ja ću dat sve od sebe da odem u Cannes. Tu naravno uvijek zavisi i financijski koliko će moći ljudi biti pokriveno i to, ali vidjet ćemo s producentima kako će to biti organizirano”, izjavila je Flatz. 

Prošle godine zabljesnula je Murina, koja je dobila nagradu Zlatna kamera. Možda ove godine hrvatsko ukrajinska filmska priča – ispiše filmsku povijest na crvenom tepihu slavnog festivala, izvještava Maja Oštro Flis za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari