OVOG PETKA

Riječka premijera „enigmatskih varijacija“ s Aleksandrom Cvjetkovićem i Lukom Dragićem u režiji Neve Rošić

Premijera predstave Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca u koprodukciji sa zagrebačkim HNK-om „Enigmatske varijacije“ Éric-Emmanuela Schmitta bit će izvedena u petak 14. travnja 2023. u prostoru Exportdrva u 19.30 sati.

U komadu o misteriju ljubavi, psihološkom trileru s natruhama krimića što ga je režirala jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta Neva Rošić glume dva prvaka, riječki dramski prvak Aleksandar Cvjetković i prvak Drame HNK-a u Zagrebu Luka Dragić.

Podsjetimo, predstavu je prošle sezone s velikim uspjehom izvela riječka Talijanska drama, a koprodukcijske riječko-zagrebačke „Varijacije“ na hrvatskom jeziku u Zagrebu su premijerno izvedene prošlog mjeseca također s velikim uspjehom i kod publike i kod kritike.

Enigmatske varijacije neobična su ljubavna priča i svojevrstan triler poznatog suvremenog francuskog pisca, filozofa, dramatičara i filmskog redatelja Éric-Emmanuela Schmitta napisana 1996. godine. U drami „Enigmatske varijacije“ dva lika, jedan uspješan književnik, dobitnik Nobelove nagrade Abel Znorko i novinar Erik Larsen, u bezbrojnim varijacijama vode nas kroz napetu priču, koja poput kakva psihološkog krimića otkriva njihov ljubavni odnos prema tajanstvenoj ženi. Koja je Larsenova tajna veza sa ženom u koju Znorko kaže da je još uvijek zaljubljen? I zašto je povučeni, dugo od ljudi posve izolirani književnik uopće pristao primiti novinara? Intervju se brzo pretvara u nepredvidljivu i gotovo okrutnu igru istine.

Žena, koja je za obojicu emotivno vrlo značajna ostaje skrivena, a brzi i neočekivani obrati završavaju iznenadnim raspletom koji otkriva kako zapravo ništa nije onakvo kakvim se činilo.

Sukob dvojice muškaraca ujedno predstavlja i sučeljavanje dvaju suprotnih principa, pogleda na stvarnost, život, stvaralaštvo i običnu svakodnevicu, ljubav i žudnju, sve isprepleteno s autorovim autobiografskim preokupacijama o ljubavi, smrti, bolesti, samoći.

“U predstavi se pojavljuju samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Cijeli komad je vrlo intrigantan jer se u njemu događaju neprekidne psihološke promjene i neobični obrati situacija između ta dva lika. Moglo bi se reći da je to jedan psihološki triler”, rekla je Neva Rošić.

Autorski tim čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović. Dramu je na hrvatski prevela Lada Čale Feldman.

Éric-Emmanuel Schmitt cijenjeni je francuski autor koji o ovom svom komadu govori kao o onome s najviše njegove biografije, a komad se prikazuje na brojnim pozornicama diljem svijeta. Praizvedba je bila 1996. godine u Parizu u Theatru Marigny s Alainom Delonom u ulozi nobelovca. Naslov – Enigmatske varijacije – autor je posudio od engleskog skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. Jednako se tako u tekstu pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa.

Predstava se u Exportdrvu izvodi i 15., 17., 18., 27. i 28. travnja uvijek s početkom u 19.30 sati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari