U ČETVRTAK

Riječka premijera hit-predstave „Slučaj vlastite pogibelji“: Kazališni triler – čisti kazališni užitak

Predstava „Slučaj vlastite pogibelji“ prema romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji i režiji Ivana Plazibata, svoju riječku premijeru doživjet će u četvrtak, 7. ožujka 2024. u 19.30 sati na pozornici „Zajca“. Predstava je ostvarena u okviru K-HNK koprodukcije HNK Ivana pl. Zajca i HNK u Varaždinu gdje je i praizvedena svega tjedan dana nakon što je objavljen dugoočekivani hit-roman hrvatske književne zvijezde Kristiana Novaka.

„Slučaj vlastite pogibelji“ roman je koji je mogao nastati samo u Hrvatskoj 2023. godine. Duboko i precizno secira sustave školstva i policije te pita; koliko kompromisa, koliko ustupaka možemo napraviti prije nego se nađemo na strani nepravde. Nepravda je sveprisutna i sveprožimajuća“, naglasio je redatelj Ivan Plazibat.

Priča se temelji na tragičnom događaju, pojedinačnom incidentu koji ima duboke posljedice na sve slojeve društva, uključujući policiju, školstvo i obitelj.

U slojevitom i napetom trileru pratimo protagoniste koji se slamaju pred vlastitim dilemama i društvenim okolnostima. Kroz odnos prema sistemu, korupciji, slobodi, zakonu, u raskoraku između čežnji i potreba, trokut glavnih likova pretvara svoje živote u slučajeve vlastite pogibelji.

„Riječ je o priči koja kreće od tragičnog događaja, pojedinačnog pucnja koji se kao jeka širi na svoju okolinu i korjenito mijenja pojedince i sustave. Pratimo protagoniste koji pod svaku cijenu žele učiniti pravu stvar, izboriti se za istinu i pravdu, pa makar stavili na kocku i svoje vizije sretnih života“, napisao je Kristian Novak koji je „Slučaj vlastite pogibelji“ označio kao posljednji roman svoje međimurske trilogije. I prethodna dva romana, „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“, osim ogromnog književnog uspjeha, doživjeli su i svoje, također iznimno popularne i nagrađivane, kazališne adaptacije.

Kritika je pak predstavu „Slučaj vlastite pogibelji“ ocijenila kao „kazališni triler s primjesama gotovo antički stilizirane tragedije“, te kao „tri sata čistog kazališnog užitka“.

Glavne uloge igraju Dea Presečki, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Ljubomir Kerekeš i Hana Hegedušić, uz njih igra gotovo cijeli varaždinski ansambl te trojica glumaca Hrvatske drame riječkog Zajca: Mario Jovev, Jasmin Mekić i Deni Sanković.

Scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Petra Pavičić, kompozitor Hrvoje Nikšić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari