BRAVO ZA RIJEČANKE

Riječke umjetnice izlažu na 5. Međunarodnom trijenalu autoportreta

Počeo je 5. Međunarodni trijenale autoportreta ”Ja – između zbilje i imaginacije”. U Samoboru je otvorena relevantna međunarodna skupna izložba u organizaciji Galerije Prica, POU Samobor. Izložba je otvorena do 16. 5. 2021. Autor izložbe Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

Izložba 5. Međunarodni trijenale autoportreta „Ja – između zbilje i imaginacije“ slijedi zacrtan put koji je prepoznat u umjetničkom svijetu svojim tradicionalnim održavanjem svake tri godine. Do sada su realizirana četiri izdanja te žirirane izložbe i to 2008./09., 2011/12., 2014. i 2017. godine.

Ideja izložbe postavljena je prilikom realizacije prvog trijenala kada je autor izložbe bio povjesničar umjetnosti Guido Quien koji je na neki način „udario temelje“ i čvrsto polazište ovom projektu, a s istim ciljem nastavile razvijati likovne kritičarke Višnja Slavica Gabout, Branka Hlevnjak i Sonja Švec Španjol, prilikom čega su svi argumentirano elaborirali činjenice koje opravdavaju održavanje trijenala i njegov daljnji kontinuitet.

Ovo peto izdanje trijenala nosi međunarodni karakter stoga se na poziv odazvalo 385 umjetnika sa 676 prijavljenih radova od kojih je stručni žiri u sastavu Nikola Albaneže i Nikolina Šimunović za izlaganje odabrao 87 radova ukupno 81 umjetnika za predstavljanje na ovoj trijenalnoj manifestaciji. Izlažu umjetnici iz svih dijelova Hrvatske kao i Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Italije, Njemačke, Kanade i SAD-a.

Među izabranim autorima su i dvije riječke umjetnice:

DIANA SOKOLIĆ

Rođena 1959. godine u Rijeci. Diplomirala na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine. Suradnica majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Članica HZSU-a, HDLU-a Zagreb, HDLUR-a, INSE-e, ULUPUHa.

CELESTINA VIČEVIĆ

Rođena 1976. godine u Rijeci. 2015. godine doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – polje likovnih umjetnosti, grana grafike u klasi prof. Nevenke Arbanas (komentor prof. Vera Turković). 2000. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na Odsjeku za likovnu kulturu, na izbornom kolegiju Grafika kod prof. Josipa Butkovića. Članica HDLU Rijeka, HDLU Zagreb.

Trijenale Autoportreta gaji od početka i historiografski pogled na naslovnu temu što postiže uključivanjem u izložbu retrospektivnoga pregleda odabranih radova. Na taj način posjetitelji mogu sagledati ostvarenja prošlih razdoblja usporedo s recentnima, uvjetovanima trogodišnjim ritmom manifestacije. Nakon korištenja fundusa Zbirke Lukin, na 5. trijenalu predstavljena je selekcija autoportreta iz Zbirke Kovačić – Mihočinec.

Iz uvodnog teksta predgovora autor izložbe Nikola Albaneže kaže „U potrazi za temom, kao i u odabiru motiva koje će prikazati, pred likovnim je umjetnicima neizmjerno polje mogućnosti. Napose od kada ne postoji implicitan, od akademskoga autoriteta nametnut, popis što je u vrijednosnom smislu dopustivi sadržaj.  Međutim, i ta neizmjernost – promatrana uvijek s pozicije svakoga pojedinca – dijeli se na samo dva skupa; s jedne je strane sve ono što ga okružuje, s druge on sam; ono „ja“ koje doživljuje svijet. A ono što ga okružuje je svijet shvaćen u svim svojim razinama: materijalnoj i duhovnoj, zbiljskoj (faktografskoj) i imaginarnoj (fikcionalnoj), prezentnoj i memorijskoj, mitskoj, razinama dohvatljivim oku i ruci ili samo mašti, inače nedostižnim itd.; svijet koji se svakome otkriva na samo njemu svojstven, dakle, na jedinstven način. Zajedničko je, pak, nastojanje na spoznavanju i, možda, jedinstvu oba spomenuta dijela. Pogled je pritom tek jedan, ali iznimno važan osjet na tom putu.“

Galerija Prica

Trg Matice hrvatske 6

Samobor

Radno vrijeme Galerije:

utorak – četvrtak 9 – 14h

petak 13 – 19h

subota – nedjelja 10 – 17h

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari