EVO PROGRAM

Siječanj u Art-kinu donosi glazbene želje, kino kustosicu i Buñuel srijedom

Siječanj u Art-kinu donosi prvo ispunjenje filmske glazbene želje po izboru publike, a prva je i ovogodišnja kino kustosica rektorica Snježana Prijić Samaržija koja je za publiku odabrala Kratke rezove Roberta Altmana. Kreće ciklus filmova Luis Buñuel srijedom, a na veliko platno vraćaju se i među riječkom publikom traženi Yunaci rocka

Nakon novogodišnje stanke, Art-kino otvara svoja vrata ove subote, 7. prosinca uz dva domaća naslova koja su obilježila 2022. filmsku godinu u Hrvatskoj – višestruko nagrađivane filmove Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića te Sigurno mjesto Juraja Lerotića.

Glazbena želja, novi program Art-kina u sklopu kojeg publika predlaže svoje glazbeno-filmske želje, a kino ispunjava tri odabrane, donosi film Labirint (1986.) Jima Hensona, povodom rođendana glazbene ikone Davida Bowieja koji u ovom fantastičnom obiteljskom mjuziklu tumači ulogu Jertha, kralja goblina, te je za film napisao i izveo pet fantastičnih skladbi. Projekcija filma održava se u nedjelju, 8. siječnja u 18 sati, a u nastavku večeri, u 20 sati, slijedi repriza sjajnog i nagrađivanog dokumentarca Moonage Daydream Bretta Morgena, o životu i djelu Davida Bowieja. Večer u kinu za rođendan, glazbenoj legendi u čast.

Prva je ovogodišnja kino kustosica Art-kina rektorica Sveučilišta u Rijeci i filozofkinja Snježana Prijić-Samaržija koja je za publiku odabrala remek-djelo Kratki rezovi Roberta Altmana, na programu 17. siječnja u 19 sati. Podsjetimo, Kino kustos program je Art-kina u sklopu kojeg osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film kojeg osobno smatra iznimno značajnim ili važnim za gledanje.

Početak godine u Art-kinu bit će obilježen i trima filmovima najpoznatijeg predstavnika nadrealizma u filmskoj umjetnosti, Luisa Buñuela, u skopu kraćeg autorskog ciklusa Luis Buñuel srijedom. Prvi u tom triptihu njegov je treći meksički film Zaboravljeni (18. siječnja u 19 sati), surova drama o maloljetničkoj delikvenciji smještena u predgrađe Mexico Cityja, ujedno i prvi kojim je režiser prešao granice te zemlje i nanovo se vratio u žižu svjetskog filma, a za isti je u Cannesu 1951. godine osvojio nagradu za režiju. Drugi je kontroverzni film Viridiana (25. siječnja u 18 sati), a prvi koji je redatelj snimio u Španjolskoj nakon Građanskog rata i dugogodišnjeg američko-meksičkog izgnanstva. Film je također nagrađen u Cannesu, 1961. godine, Zlatnom palmom, što nije spriječilo španjolske cenzore da film zabrane za prikazivanje zbog blasfemije. Treći pak film završni je dio redateljeve trilogije Fantom slobode (1. veljače u 18 sati), koju još čine Mliječni put (1969.) i Diskretni šarm buržoazije (1972.), djelo kojim je Buñuel napravio svojevrsni rezime dotadašnjeg stvaralaštva, s naglaskom na onaj nadrealistički segment koji je s godinama postajao sve izraženiji, raznovrsniji i profinjeniji u njegovu podrivalačkom opusu.

Od novih filmova u distribuciji prva na program stiže napeta francuska ljubavna drama Druga strana oštrice (od 10. siječnja), novi film proslavljene redateljice Claire Denis za koji je osvojila nagradu na posljednjem Berlinaleu za najbolju režiju, sa snažnim glumačkim izvedbama Juliette Binoche, Vincenta Lindona i Grégoirea Colina.

10. i 11. siječnja rezervirani su za dva reprizna prikazivanje prošlogodišnjeg riječkog filmskog hita – prvog hrvatskog dugometražnog rock film Yunaci rocka Davida Petrovića, a 12. siječnja na redovni program stiže obiteljska drama Alcarràs, drugi cjelovečernji film redateljice Carle Simón, prvi na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda na prošlogodišnjem Berlinaleu, a ujedno i španjolski kandidat za ovogodišnjeg Oscara.

Istog dana, 12. siječnja, na veliko platno stiže prvi samostalni naslov Paola Tavianija što ga je snimio nakon smrti mu brata Vittoria, film Zbogom Leonora koji prati uzbudljivo putovanje posmrtnih ostataka Luigija Pirandella od Rima do Agrigenta na Siciliji.

Krivotvoritelj redateljice Maggie Peren, biografski film o Samsonu Schönhausu, Židovu koji je spasio stotine života zahvaljujući krivotvorenju dokumenata, nastavlja svoje prikazivanje u Art-kinu od 14. siječnja, a druga polovica mjeseca rezervirana je za francusku zombi horor komediju Rez! (od 20. siječnja). Film otvorenja prošlogodišnjeg festivala u Cannesu novi je naslov u filmografiji francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa, nastao kao remake (ustvari pastiš) kultne zombi komedije One Cut of the Dead japanskog redatelja Shin’ichirōa Uede.

Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari