BESPLATAN ULAZ

SPEKTAKL U RIJECI! U ponedjeljak u Exportu premijerni koncert ansambla No Borders Orchestra!

Riječka publika ima priliku prva doživjeti nastup ansambla No Borders Orchestra u sklopu njihove ovogodišnji turneje pod nazivom „No Return to Normality“ koja započinje upravo u Rijeci.

Riječki, premijerni koncert No Borders Orchestra održat će se u ponedjeljak, 23. kolovoza s početkom u 20.00 sati u Exportu na Delti, a ulaz za posjetitelje otvara se u 19.30 sati. Trajanje koncerta je sat i pol.

Ulaz na koncert je slobodan za sve posjetitelje, a u publici će, u skladu s epidemiološkim mjerama, moći biti samo oni koji imaju tzv. COVID potvrde.

Simfonijski orkestar sjajnih profesionalnih glazbenika iz svih zemalja zapadnog Balkana već niz godina uspješno povezuje glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom svijesti o društvu, a svojom ovogodišnjom turnejom pod nazivom „No Return to Normality“, No Borders Orchestra želi inspirirati ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije, a njihov riječki nastup predstavili su maestro Premil Petrović osnivač i umjetnički direktor No Borders Orchestra maestro Premil Petrović i solist NBO Vladimir Kostov, te u ime lokalnih partnera projekta prof. dr. Sanja Bojanić sa Sveučilišta u Rijeci i Vlasta Linić  iz Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Premil Petrović naglasio je kako je, osim glazbene izvrsnosti koju ovaj orkestar posjeduje, njihova uloga poslati društvu poruku o važnosti zajedništva, ali i promišljanja svijeta u kojem živimo.

„Samim nazivom turneje No Return to Normality želimo poručiti kako normalnost koju smo živjeli prije pandemije nije bila normalna i kako ne bismo trebali težiti povratku u takav svijet. Živimo u vremenu ekološke katastrofe, velikih socijalnih razlika, hiperprodukcije i hiperkonzumerizma i potrebna nam je promjena na bolje. Stoga i sve skladbe s našeg repertoara na ovoj turneji tematiziraju transformaciju društva i šaljemo poziv svima da se trebamo mijenjati.“, istaknuo je Petrović i dodao kako se vesele nastupu u prostoru Exporta jer je riječ o prostoru koji nije uobičajen za izvođenje koncerata takve vrste.

Zadovoljstvo što će publika u Rijeci moći vidjeti i poslušati ovaj izvrstan umjetnički glazbeni doživljaj istaknula je Vlasta Linić iz Odjela za kulturu Grada Rijeke.

„No Borders Orchestra je u Rijeci trebao nastupiti još prošle godine u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, međutim zbog pandemije to nije bilo moguće. Ipak, njihov ovogodišnji nastup pokazatelj je kako su se kroz taj projekt stvorile veze između umjetnika, povezali su se za neke buduće suradnje i vjerujem kako je to važna ostavština projekta Europske prijestolnice kulture. Drago mi je i što će se njihov nastup održati upravo u prostoru Exporta, nekadašnjeg industrijskog prostora u koji je ušla kultura i samim time mu daje jednu potpuno novu dimenziju“, istaknula je Linić.

Na programu „Rethink! (trailer)“ naručena od hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića posebno za ovaj projekt

Na programu će još biti  John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov na violini, Richard Strauss: Metamorphosen te „Rethink! (trailer)“ Ivana Božićevića.

Naime, 2020. godine No Borders Orchestra je u okviru globalnog „Beethoven Pastoral Projecta“, potaknuo kompozitore da stvaralački reagiraju na poticaje iz Beethovenove Pastoralne simfonije. U širem smislu, ti se poticaji odnose na ono što smo spremni učiniti za očuvanje našeg ozbiljno ugroženog prirodnog okruženja. Hrvatski kompozitor Ivan Božičević tada je napravio simfoniju „Rethink!“, a na prijedlog Premila Petrovića za ovo je ljeto napravo njen „trailer“- skraćenu verziju trećeg stavka simfonije, prerađenog za gudački orkestar.

Uvjerenje da umjetnost ima moć transformacije društva

No Borders Orchestra snovan je 2012. godine u Beogradu i Berlinu iz želje da se stvori regionalni simfonijski orkestar najviše umjetničke kvalitete koji poziva na novu vrstu komunikacije. Riječ je o projektu koji počiva na dvije osnove: glazbi i društvu pa svi nastupi NBO uspješno povezuju glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom svijesti o društvu. Njihova misija temelji  se na uvjerenju da umjetnost ima moć transformacije društva.

No Borders Orchestra je jedini ansambl s prostora bivše Jugoslavije koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Universal Music i svoj prvi album „New Opening“ snimio za Deutsche Grammophon, najprestižnijeg svjetskog izdavača klasične glazbe.

Premil Petrović – jedan od vodećih pripadnika glazbene scene Srbije, dirigent s berlinskom adresom i svjetskom karijerom

Osnivač i umjetnički direktor NBO, dirigent Premil Petrović, studirao je u klasi Winfrieda Müllera na Visokoj Školi za Glazbu “Hanns Eisler” u Berlinu.

Godine 1996. osnovao je glazbeno kazalište u Kinu Rex, kulturnom centru Radija B92, jednom od najznačajnijih politički aktivnih institucija u Beogradu devedesetih. Premil Petrović je jedna od vodećih ličnosti glazbene scene Srbije. Živi u Berlinu i dirigira orkestrima širom svijeta te nastupa na internacionalnim festivalima.

Partneri i donatori

Ovaj projekt omogućen je zahvaljujući donacijama German Foreign Office, Sigrid Rausing Trust, Američke ambasade u Beogradu, European Fund for the Balkans, Rockefeller Brothers Fundation, Regional Cooperation Council, EU Info Centre Sarajevo, Austrijskog kulturnog foruma, Beograd. Lokalni partneri u organizaciji koncertnog nastupa su Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari