SURADNJA S VELEPOSLANSTVOM REPUBLIKE ČEŠKE

U riječko Art-kino stiže tradicionalni Tjedan češkog filma

Foto: Ilustracija

Novo izdanje, među riječkom publikom omiljenog Tjedna češkog filma u Art-kino stiže od 23. do 27. listopada uz četiri suvremena češka filma i jednu kultnu komediju, u spomen na nedavno preminulu legendu češkog filma Jiříja Menzela

Program 23. listopada u 20 sati otvara komična drama Vlasnici Jiříja Havelke o suživotu stanara jedne zgrade koji zagorčava dogovor oko prodaje prostora na tavanu kako bi popravili stanje svoje stare zgrade.

U nastavku 24. listopada u 20 sati slijedi film ceste Starci Martina Dušeka i Ondřeja Provazníka o postarijim borcima protiv davno nanesene nepravde. Naime, Vlasta i Tonda nemaju još mnogo života, ali pred njima je još jedan važan zadatak – pronaći i ubiti komunističkog tužitelja koji ih je poslao u zatvor 1950-ih.

Komedija Žene u trku Martina Horskýja donosi priču o obiteljskom istrčavanju maratona. Emancipirana i živahna majka u društvu triju kćeri odlučuje ostvariti posljednju želju preminulog supruga i zajednički u etapama otrčati maraton. Dirljiv podvig u praksi ima jedan problem – buduće trkačice nemaju nikakvog iskustva u trčanju! Žene u trku prikazuju se 25. listopada u 20 sati.

Jedan je od najzvučnijih naslova češke produkcije u protekloj godini crno-bijela ratna drama Obojeni ptić, na programu Art-kina 26. listopada u 19 sati. Višestruko nagrađivana, izuzetno provokativna i uznemirujuća ratna drama scenarista i redatelja Václava Marhoula (Tobruk) adaptacija je glasovitog i kontroverznog istoimenog romana Jerzyja Kosińskog.

Šećer na kraju češkog tjedna u Art-kinu, 27. listopada u 20 sati, dolazi u vidu jednog od bisera klasičnog češkog humora Striženo-košeno, nastalog pod redateljskom palicom velikana češke komedije Jiříja Menzela.

Film donosi sjećanja iz djetinjstva pisca Bohumila Hrabala kada je živio u provincijskom gradiću u Nymburku u kojem je dominirala lokalna pivovara.

Program se održava u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

Ulaznice za Tjedan češkog filma mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/tjedan-ceskog-filma-2020 .

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views