PROJEKCIJA U 21 I 30

Što je muškarac bez brkova? Ante Tomić i Hrvoje Hribar gostuju u Ljetnom Art-kinu

U sklopu programa Adaptacija. Čitanje filma u Ljetnom Art-kinu gostuju pisac Ante Tomić i redatelj Hrvoje Hribar povodom prikazivanja kultne komedije Što je muškarac bez brkova? kojim se zaključuje prvi od pet dijelova programa Art-kina posvećenog domaćim romanima i njihovim filmskim adaptacijama

Novi program Art-kina Adaptacija. Čitanje filma krenuo je s radom proteklog četvrtka uz prvi sastanak dvaju čitateljsko-filmskih klubova čiji je prvi odabrani naslov bio Što je muškarac bez brkova Ante Tomića. Program se nastavlja u utorak, 29. lipnja u 20:30 sati kada u Ljetnom Art-kinu počinje razgovor o knjizi i istoimenom filmu u kojem sudjeluju pisac romana Ante Tomić i redatelj filma Hrvoje Hribar, uz moderatora novinara i urednika Deana Šošu.

VIDEO DANA:

Po završetku razgovora, u 21:30 sati u Ljetnom Art-kinu započinje projekcija Hribarove hit komedije Što je muškarac bez brkova?. Nastala kao adaptacija Tomićeva prvog romana, ova romantična komedija oslikava ozračje u tipičnom selu dalmatinskog zaleđa, a osmišljena je kao domovinska pastorala u kojoj se živopisni likovi do iznemoglosti hrvaju s vlastitim nacionalnim, spolnim i vjerskim predrasudama, ne znajući dohvatiti sreću koja je pred njima.

Antologijske uloge u filmu ostvarili su Ivo Gregurović kao gastarbajter povratnik Marinko, Zrinka Cvitešić kao mlada i strastvena udovica, Leon Lučev u dvostrukoj ulozi posve oprečne braće blizanaca, svećenika don Stipana i generala Ivice, Jelena Lopatić kao mlada i neiskusna Marinkova kći Julija te Bojan Navojec u ulozi zgubidana i kvaziintelektualca Stanislava.

Za glumu u filmu Što je muškarac bez brkova? Zrinka Cvitešić nagrađena je Srcem Sarajeva na Sarajevskom filmskom festivalu i Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu za najbolju žensku ulogu.

Razgovor s gostima programa stavit će naglasak na usporedbu i analizu romana i filma Što je muškarac bez brkova uz poseban fokus na sam proces adaptacije, što i jest cilj programa Adaptacija. Čitanje filma kojim se publici Art-kina nastoji ponuditi dodatni sadržaj vezan uz vrijednu domaću književnost i njihove jednako uspjele filmske adaptacije.

Ante Tomić (Split, 1970.) hrvatski je romanopisac, pripovjedač, kolumnist i feljtonist, komediograf i filmski scenarist. Nakon nekoliko godina novinarstva opredijelio se gotovo isključivo za satiru u raznim medijskim i umjetničkim formama, a široj je hrvatskoj javnosti postao poznat upravo svojim romanesknim prvijencem Što je muškarac bez brkova (2000.). Tomić je jedan od najčitanijih suvremenih domaćih autora.

Hrvoje Hribar (Zagreb, 1962.) hrvatski je filmski redatelj i scenarist. Obnašao je dužnost ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) od 2010. do 2017. godine. Pozornost je privukao, kao najistaknutiji pripadnik naraštaja tzv. mladoga hrvatskog filma 1990-ih, TV filmom Hrvatske katedrale (1992.). Njegov je kritički i komercijalno najistaknutiji film Što je muškarac bez brkova? (2005). Režirao je i više dokumentarnih filmova i radiodrama.

Program Adaptacija. Čitanje filma odvija se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Zbog velikog interesa publike, u sklopu programa Adaptacija. Čitanje filma pokrenute su dvije grupe čitateljsko-filmskog kluba, a srpanjski sastanak rezerviran je za knjigu Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić i njenu filmsku adaptaciju U raljama života Rajka Grlića.

Ulaz na razgovor s autorima slobodan je za sve posjetitelje uz prethodnu rezervaciju na ulaznice@art-kino.org, a ulaznice za film mogu se rezervirati putem spomenute e-pošte, a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više: https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/adaptacija-citanje-filma

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari