GLAVNI POKRETAČ - GLAZBA

Galerija | U Kastvu predstavljen ‘Bend’: Roman prvijenac riječke autorice Ive Ribarić pobudio veliko zanimanje

U ugodnoj domaćoj atmosferi Kastav pub-a u Kastvu održana je promocija romana prvijenca riječke autorice Ive Ribarić, uz organizacijsku podršku Turističke zajednice grada Kastva.

Roman pod nazivom ‘Bend’ objavljen je u okviru nakladničke kuće Innamorata u lipnju. Ovo je ujedno bilo i njegovo prvo javno predstavljanje. U ulozi moderatorice našla se Tamara Štiglić Vodopić, hrvatskoj čitalačkoj sceni poznata po book blogu Čitam Gledam Slušam koji na društvenoj mreži Facebook uspješno vodi već pet godina a glazbenu kulisu i akustični predah pružio je riječki kantautor i gitarist Nicolas Kurelić.

Promociji su prisustvovali i Dunja Matić Benčić, hrvatska spisateljica i urednica Benda te Inna Moore u svojstvu nakladnika, inače poznata autorica ljubavnih romana.

Tamara, Iva i Inna

Iva Ribarić kroz razgovor s moderatoricom otkrila je zaleđe stvaranja romana i proces koji je prvobitna ideja prošla da bi se konačno našla u koricama i na policama knjižara.

Glavna pokretačka sila bila je – glazba

“Glavna pokretačka sila za pisanje romana Bend bila je glazba. Sam rad na tekstu bio je izrazito dugotrajan, a počeo je 2015. godine. Osim što je u cijelosti nastajao u ‘noćnim smjenama’ kada svi ukućani i potencijalna ometala spavaju, Bend je zahtijevao puno pripreme i istraživanja. Jednom kada je bio gotov, uslijedio je proces uređivanja izvornog rukopisa, kojeg je besprijekorno vodila Dunja Matić Benčić, a koju sam uglavnom besprijekorno slušala i time dovela roman do spremnosti za objavu. ‘Ispeglani’ Bend do Innamorate došao je posredstvom Vedrane Radetić, koja mi je tijekom cijelog procesa stvaranja dolijevala motivaciju kada bi ista presušila. Ljubav između Innamorata tima i mene je bila trenutna i kao da se morala dogoditi. Pa kada se već morala, onda zaista želim da dugo i traje.“, rekla je autorica Iva Ribarić.

Razgovoru se nakratko priključila i Inna Moore koja je prenijela izrazito pozitivne reakcije čitatelja te izvrsne kritike book blogera a koje je, u samo dva mjeseca od izdavanja, Bend zaradio.

Iva je publici i prijateljima na kraju otkrila, samo u tragovima, novo djelo na kojem radi, a događaj u Kastav Pub-u je završio kako i priliči – glazbom i pisanjem posveta kupcima i ljubiteljima Benda.

Ovo je prva u nizu promocija koju će Bend imati na domaćem terenu. Već za mjesec dana, točnije 21. rujna 2023. roman će biti promoviran i predstavljen u Rijeci, u Dnevnom Boravku, kada će moderatorica biti Dunja Matić Benčić. U planu su promocije u Poreču i Koprivnici te u Zagrebu u sklopu Interlibera.

O romanu Bend

Bend je sočna i eksplozivna priča o slavnom rock sastavu Breaking Down i svemu što se oko njih događa. Ali sve kreće i vrti se oko Iris, mlade radijske voditeljice i velike poznavateljice glazbe te kćeri slavnih rockera kojoj je bilo suđeno naći se u centru problema i različitih situacija u koje će članovi benda uploviti. A svaki od njih je na svoj način poseban. Talentiran, ali i oštećen.

Ali ništa nije važnije od benda. Posebice ne žene. One su ovdje većinom usputne, za jednu noć i neobaveznu avanturu. Ali Iris ne želi biti takva žena i to joj donosi mnogo više nevolja i tuge u životu nego što je ikada mogla pomisliti.

Iva Ribarić nije samo uspjela, ona je svojim prvijencem podigla ljestvicu nevjerojatno visoko. Njeno je glazbeno znanje neupitno, njene su rečenice kratke i jasne, ali nikada suhoparne, a likovi su oni za koje se vežete istog trena. I ne, nisu ni dragi ni simpatični većinom, ali vještina kojom ih je prikazala fascinantna je i u rangu trenutno najpoznatijih svjetskih spisateljica sličnog žanra. I autorica zna kako će nas vezati uz njih.
Tamara Štiglić Vodopić (Citam Gledam Slusam)

Iva Ribarić

Autorica romana Bend Iva Ribarić po zvanju je sveučilišni specijalist za marketing s preko 20 godina radnog iskustva u marketingu i medijima. Tijekom studija dvije je godine radila na lokalnoj radijskoj postaji SVID kao novinar i voditelj, gdje je pokrenula emisiju Demonij posvećenu promociji demo bendova lokalne alternativne scene. 

Nakon diplome zapošljava se u marketingu Novog lista, a 2009. završava poslijediplomski specijalistički studij Marketing management, kao i nikad objavljeno djelo Crne Rupe. Iste godine odlazi iz novinske kuće prvo u marketinšku agenciju, a potom na katedru za marketing Ekonomskog fakulteta, da bi od 2016. radila u Gradu Rijeci na razvojnim programima, EU projektima i promotivnim aktivnostima.

Slobodno vrijeme posvetila je pisanju i stvaranju, uz glazbu kao glavno pogonsko gorivo. Mama je jednog dječaka i supruga glazbenika i fotografa, a uz privatne i poslovne obveze nastoji, kada god je prilika, vježbati, čitati, obiteljski volontirati te se baviti bilo kojim oblikom kreativnog stvaralaštva. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari