15. PUT BLUES NA KVARNERU

U Mošćeničkoj Dragi sjajnim nastupima u vrhunskoj atmosferi započeo 15. Jerry Ricks Blues Festival

Večeras, 23. srpnja s početkom u 21 sat, u Mošćenicama će zasvirati “Sir” Oliver Mally & Martin Gasselsberger (“Blues & Beyond”) iz Austrije te predstavnici istrijanskog bluesa Edi East Trance Blues. Kako je proteklo otvorenje pogledajte u nastavku teksta.

Zakotrljala se sinoć blues karavana na Kvarneru po petnaesti put, a puna draška riva ljubitelja bluesa pogasila je prve svjećice na ovogodišnjem izdanju koje će trajati do 30. srpnja na još jednom izdanju Jerry Ricks Blues Festivala. Na draško druženje odazvala se publika iz cijele regije te turisti, a jubilarno izdanje nakon uvodnih riječi umjetničkih voditelja Riccarda Staraja i Damira Halilića Hala, otvorila je ekipa iz talijanskog Harlem blues banda i Keith Thompson Band ft. Patsy Gamble iz Velike Britanije.  

– Hvala vam što ste došli i što podražavate naš festival. Za vas smo pripremili brojne koncerte koji će se u narednom periodu održavati diljem Opatijske rivijere te u Kastvu i Klani. Po 15. put zakotrljala se naša karavana koja je nakon fuzioniranja Kastav blues festivala i Opatija riviera blues festivala fuzionirala u festival posvećen Črnom Kastavcu –  Philadelphia Jerry Ricksu, istaknuo je u samom uvodu Riccardo Staraj uz zahvale svim pokroviteljima i sponzorima, dok je Damir Halilić Hal pozvao publiku da posjeti festival te napomenuo da su svi detalji i satnice dostupni na službenim stranicama festivala.

Harlem blues band

Čast da otvore ovogodišnji festival pripala je bandu iz južne Italije, tj. regije Puglia kojima je ovo drugi dolazak na festival, ali premijerni nastup.

Naime, na prvom izdanju festivala, ekipa iz  Harlem blues banda trebala je nastupiti u Brseču, no zbog velike nevere koja je pred sami početak festivala poremetila planove, vratili su se kući bez da su odsvirali ijedan ton.

No, sinoć su imali sreće te su se pokazali u najboljem svjetlu. Uz mješavinu Chicago bluesa i soula Stax Recordsa te sjajne gitarističke bravure podigli su raspoloženje na rivi do maksimuma i stvorili sjajnu atmosferu koja je kulminirala izvođenjem blues klasika ‘Got my Mojo working’ prilikom koje im se pridružio i draški načelnik te jedan od umjetničkih voditelja festivala Riccardo Staraj. 

Keith Thompson Band

Nastavak večeri dono je nastup Keith Thompson Banda pojačanog sa saksofonisticom Patsy Gamble, a kako eksplozivni blues rock zvuči, po treći put u našem kraju pokazao je fenomenalni Keith.

Već s prvih nekoliko izvedbi ovaj sjajan trio pokazao je publici što ih očekuje na večerašnjem nastupu, a pravi ‘blues big bang’ nastao je s prvim tonovima koje je ‘isporučila’ sjajna vokalistica i saksofonistica Patsy Gamble. Sjajne dionice na saksu koje je ‘ispuhala’ Patsy, samo su potvrdile njezin status na svjetskoj glazbenoj sceni kao i činjenicu da je nastupala ili snimala s brojnim vrhunskim imenima kao što su Mick Jagger, Steve Winwood, Mick Taylor, Peter Green, John Mayall, The Gypsy Kings, Gloria Gaynor, Sister Sledge, Ruby Turner, Eugene ‘Hideaway’ Bridges i drugi.                                      

Sljedeći nastupi

Nakon Mošćeničke Drage festival se danas ‘penje’ u Mošćenice gdje će zasvirati “Sir” Oliver Mally & Martin Gasselsberger (“Blues & Beyond”) iz Austrije te predstavnici istrijanskog bluesa Edi East Trance Blues.

Dan kasnije, 24. srpnja, u Lovranu će zasvirati čak tri benda – domaći Route 21, srpski Cotton Pickers te talijanski Mandolin Blues.

U ponedjeljak je predviđen off program. Za prvu večer (25. srpnja ) programa objedinjenog pod nazivom JRBF Art & vision, zakazan je Workshop električne i akustične gitare koju priprema gitarist Branko Bogunović Pif od 19 do 21 sat te projekciju filma “This is Love” redatelja Johna Alexandera koja počinje u 21 sat, oba programa održat će se u gradskoj Loži u Kastvu. Iste večeri od 21 sat novouređeni ikarski trg ugostit će Poet Blues Session te projekciju filma Črni Kastavac by Igor Modrić posvećen Philadelphia Jerryju Ricksu.

Dan kasnije, 26. srpnja u kastavskoj Loži zakazano je prikazivanje filma redateljice Eszter Hajdu “Tamas Barta: Požuri, mama te čeka kod kuće”. 

Nastavak festivala, 26. srpnja na Gradini u Klani uključuje nastupe Charlie & Bell Blues Experience i Inroots.

Povratak s ‘najviše’ postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project).

Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski Štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti češku i slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo.

Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band.

Napomenimo da je ulaz na festival slobodan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari