DVANAESTI FESTIVAL

U nedjelju u Rijeci na više lokacija počinje 12. Zoom festival izvedbenih umjetnosti

Dvanaesti festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 17. do 23. listopada na više lokacija u Rijeci: u velikoj dvorani Filodrammatice, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i u Exportdrvu.

U najavi ovogodišnjeg izdanja koje nosi naslov Mlade perspektive, selektorice festivala, Sendi Bakotić i Vanda Velagić iz riječke umjetničke skupine Kolektiv Igralke, izjavile su: «U ovom iznimno teškom razdoblju za sve, pa tako i za kulturu i umjetnost, odlučile smo tematski podržati one najranjivije – mlade umjetnike, njihove procese, strategije osnaživanja i perspektive opstanka.»

Festival započinje u nedjelju 17. listopada u HNK Ivana pl. Zajca dokumentarnom predstavom Gejm nagrađivanog slovenskog redatelja Žige Divjaka. Živjakov posljednji autorski projekt propituje ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za život i sudbinu ljudi u bijegu od bijede i rata. Predstava je višestruka dobitnica najvažnije slovenske kazališne nagrade – one festivala Borštnikovo srečanje – za najbolju predstavu, režiju, dramaturgiju, scenografiju, glazbu i glumu.

U ponedjeljak 18. listopada program se nastavlja u velikoj dvorani Filodrammatice konceptualnom predstavom Država bugarskog umjetnika Alexandera Mainuloffa. Izvedba Država je koncept za kazalište bez glumaca i bez redatelja, a bavi se temom aktivističkih samospaljivanja mladih u Bugarskoj. Predstava istražuje kako gradimo društvo, kako funkcioniraju demokracije, koliko smo skloni destrukciji i na što smo spremni kako bismo surađivali s drugima unutar grupe. Prikazana je na festivalima diljem svijeta i dobitnica je nagrade Stueckemarkt 2015. godine koju dodjeljuje Berlinski Theatertreffen.

Nakon jednog dana stanke, festival se nastavlja u srijedu 20. listopada u velikoj dvorani Filodrammatice, uz međunarodno priznati koreografski par koji čine Aleksandar Georgiev (MK/BG) i Dario Barret Damas (ES), koji će prvi put u Hrvatskoj odigrati predstavu Mjesečina čiju dramaturgiju potpisuje zagrebačka dramaturginja Nina Gojić. Projekt se poigrava s Disneyjevim naslijeđem i načinima na koje se ono razumijeva i tumači, fokusirajući se na pjesničke strukture i rastvaranje normativnosti.

U četvrtak 21. listopada, na rasporedu je predstava Sine slovenske umjetnice Nataše Živković, kojoj se u izvedbi pridružuju Spazam Orgazam i Entity iz zagrebačkog queer izvedbenog kolektiva House of Flamingo. Performans je pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, obilježen fascinacijom slikama i pričama virdžina, zakletih djevica iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije koje na zahtjev roditelja ili šire zajednice preuzimaju ulogu muškarca u obiteljima koje su ostale bez „muške glave“.

Festival će se u petak i subotu 22. i 23. listopada zatvoriti instalacijom i performansom Roza kletva u Exportdrvu. Nastao u suradnji autorice Rine Barbarić s Koviljkom Ljuštinom, Sarom Salamon, Kristinom Paunovski, Andrejom Brozović i Nikom Čuić, projekt istražuje ulogu žena u razdoblju pandemije i temu prijateljstva kao utočišta u vremenu obilježenom nesigurnošću. Multimedijalnu instalaciju kreiraju oštri predmeti, ženska tijela i rastezljivi komadi odjeće, pomoću kojih se kreira područje onoga što je ženi važno i nedodirljivo, ali i bolno.

Za vrijeme trajanja festivala slovenski multimedijalni umjetnik Jaka Železnikar predstavit će online aplikaciju Privatno vlasništvo – zabranjen pristup koja prikazuje imaginarnu Google kartu iz ne tako daleke 2026. godine. Odabirom nekog mjesta na karti, posjetitelj može saznati može li mu pristupiti ili ne, kada bi pristup mogao biti odobren i koliko taj pristup košta. Naime, karta prikazuje svijet u kojem je privatizirana sva infrastruktura, kao i svi prirodni resursi, uključujući zrak i vodu. Kartu je moguće pronaći na poveznici https://private-property-access-forbidden.space/.

Ulaznice za sve predstave u Filodrammatici i Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajca prodavat će se po cijeni od 30 kuna, a moći će se kupiti i preuzeti na mjestu izvedbe sat vremena prije početka predstave. Ulaz na performans Roza kletva bit će besplatan.

Festival se odvija u okviru suradničkog europskog projekta Create to Connect -> Create to Impact (CtC ->CtI), uz podršku Programa Europske komisije Kreativna Europa, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, i Grada Rijeke – Odjela za kulturu.

Više o rasporedu i sadržaju programa doznajte na ovoj poveznici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja