ZANIMLJIVA IZLOŽBA

U Palači šećera otvorena izložba Rina Gropuzza ”Izvor i radost svijeta”

Rino Gropuzzo je fotograf koji zna spojiti nagon ka ljepoti s potrebom za istraživanjem i stvaranjem. Ima i poriv za istraživanjem moralnih zasada bližnjih i uznemiravanje okoline. Svojedobno je podosta zbrke izazvao fotografijom nage djevojke koja čuči nad bodljama kaktusa, a za izložbu suvremenih hrvatskih umjetnika u Kini morao je, na zahtjev Kineza, povući svoju prilično bezazlenu fotografiju nage djevojke i zamijeniti je krajolikom.

Izložba fotografija počinje kao interpretacija slavne realistične slike Gustava Courbeta L’ Origine du Mond (Izvor ili podrijetlo svijeta). Slikar je sve napore uložio da se potpuno približi stvarnosti, a posve je uspio u samo dvije slike, u Tucačima kamena i u Izvoru svijeta, slici žene koja leži raširenih nogu, s jasno prikazanim genitalijama. Uvijek je iznova začuđujuće koliko ljude duboko uznemiruje lijepo golo tijelo, a koliko ih malo muči najcrnje zlo koje ih okružuje.

VIDEO DANA:

Izvor – ili Ishodište – svijeta u Gropuzzovoj je interpretaciji ishodište u doba korone. Vjerno ponavljanje Courbetove slike pridodavanjem medicinske maske koja prekriva obrijanu (ipak smo u 21. stoljeću) ključnu točku slike, samo je po sebi dovoljno rječito. Središte je – ili ishodište – izložbe dovoljno naglašeno upravo tom jednom, ključnom slikom.

Sve ostalo je ugoda i igra. Gropuzzo je poželio da upravo u Palači šećera, u tri dvorane gdje je prethodno prikazana izložba Klimt, postavi svoju izložbu. Tu je, u Palači, dok je još bila gradilište kojim su gospodarili zidari i restauratori, snimio fotografije barokno kostimirane i djelom razodjevene djevojke nježnog lika, koja se dobro uklopila u oblike i štukature interijera. Zatim mu se nametnula zamisao da pridoda i druge radove, da uključi ciklus aktova snimljenih u raznim ambijentima: u uljari u Bujama, u vinskom podrumu kod Ščureka u Goriškim Brdima, u pogonima riječke Tvornice papira. Mašta i igra, nježni erotizam i otvoreni hedonizam u novija su vremena gotovo iščeznuli iz umjetnosti, vlast su preuzeli oporost i nasilje. Onaj tko posegne za igrom i nježnošću mogao bi biti proglašen čistim dekoraterom ili običnim kičerom.

Gropuzzo se toga ne boji. Aktualnom izložbom je spojio više razina i iznova podsjetio da svijet nije jednodimenzionalan te da još uvijek nije izgubljen. Izazovan prikaz ishodišta svijeta spojio je sa slikama ljepote i zaigranosti. Da, svijet ima i svoj izvor i svoje radosti.

Izložba se otvara 26.svibnja u 19,30 sati (Palača šećera, Krešimirova 28). Traje do 30. lipnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari