KAKO JE MLADIMA U RIJECI

U petak online premijera filma ‘Djeca luke’; Priča o Rijeci, buntu, odrastanju i odnos mladih prema gradu

Pozivaju se svi zainteresirani za premijeru „ispeglanog“ Zoom filma ”Djeca luke” koja će se održati  u petak 25.06. s početkom u 19,45 h na YouTube kanalu Malika! Riječ je o mladim glumcima koji su buntovnici grada čiji neprikosnoveni kritički duh nose u sebi generacijski odavna.

Nakon zajedničkog gledanja premijere filma organiziraju susret publike s autorskim timom i glumcima na Zoom platformi, gdje će se predstaviti pojedinačno publici i razgovarati s gledateljima o tome kako su stvarali film. Pozvati će i neke od autora rock-punk tekstova (po kojima je rađen film) koji su iz „onog vremena“  da svi zajedno vide u „ovom vremenu“ koliko i kako se razlikuju i što ih spaja i povezuje; onda u buntu rockerskih pjesama koje su postale riječke himne i sada u filmu gdje o istome simbolički  progovaramo u postdramskom izričaju „kazališta u filmu“.

Poveznica na Zoom razgovor u 21 h: https://bit.ly/3cSgEOh

Film će se na Youtube kanalu Malika prikazati još dva puta reprizno između 25. i 30. lipnja , oba puta u 19:45 sati, nakon čega slijede razgovori o filmu na Zoomu u 21 h (Točne datume i poveznice će na vrijeme objaviti)

ULAZ ZA SVE JE POTPUNO DOBROVOLJAN I BESPLATAN

Trailer filma možete pogledati na ovoj poveznici : https://youtu.be/IzmRUzX1JUc

Djeca luke je zamišljen kao postdramska suvremena predstava s djecom i mladima, kazalište na specifičnoj lokaciji koja je svoju izvedbu trebala imati na Molo longo (riječkom lukobranu i šetnici) polovinom srpnja 2020.g.

Zbog epidemioloških uvjeta, čitav proces rada na predstavi prebačen je i prilagođen ”novom normalnom” te se od rujna 2020.g. odvijao putem Zoom platforme i filmskih tehnika rada. Mladi glumci polaznici Malika u dobi od 9-18 god., uz dva profesionalna glumca i pod mentorstvom profesionalnih kazališnih i filmskih umjetnika su putem digitalne Zoom platforme umjesto planirane predstave kreirali Zoom film „kazalište u filmu“ Na cijelom projektu od ideje, planirane predstave pa do stvaranja Zoom filma radili su od listopada 2019. g.

Zoom igrani film ‘Djeca luke’  nastao je dramatizacijom izabranih tekstova pjesama riječkih rock himni iz knjige Zorana Žmirića. Filmom su ispričali priču o Rijeci, buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija prema gradu u kojem svi živimo u određenom trenutku tranzicije i krize uvjetovane globalnim poremećajima ravnoteže prirode. Kroz dramatiku i poetiku tekstova pjesama u postdramskom izričaju istražili smo prepoznatljivost identiteta Rijeke kao grada betona, željeza, mora, bure i propale industrije. Mladenačka energija bunta i kritičnosti spram društva koje nas okružuje sada kao i onda kada je nastajala glazba riječkih rock himne čine poveznicu u odrastanju različitih generacija Riječana i Riječanki. Duh originalne glazbe riječkih rock himni nastalih nakon 2. Svjetskog rata, antifašističke borbe i samoupravnog društvenog sistema poslijeratne SFRJ povezali smo kroz dramatiku i simbolizam tekstova pjesama s duhom Rijeke u današnjoj Hrvatskoj.

Film se po uzoru na antičko kazalište odvija između prologa i epiloga u 4 dramaturške cjeline, unutar kojih su tematski povezani poetski tekstovi izabranih riječkih rock himni. Grad koji generira bunt pretače se u usamljenost pojedinca i njegovu intimu nostalgičnog ozračja izgubljene nevinosti čija nas ljubav na kraju grli, veže i zaustavlja ovdje… dok noć pada nad Grad… Radnja filma nije linearno i racionalno povezna, već je posljedica unutrašnjih „krikova duha“ koji se vizualno pretaču jedni u druge iz simboličkih slika, emocija, unutrašnjih stanja i eksperimenta zvukom izgovorenih poetskih riječi, koje ponekad ne djeluju tako….

Prozori Zoom platforme u kojem glumci igraju odražavaju nemogućnost fizičkog dodira i zatvorenosti „novo normalnog“. Ponore odvojenosti prevazilaze snažne emocije naglašene brzim izmjenama iskričavih scena i isprepletene arhivskom građom o Rijeci, sada i prije. Pronaći sebe i svoje mjesto sazrijevajući i odrastajući u gradu betona, željeza, mora i bure isti je izazov sada kao što je bio i prije.

Autorski tim: Denis Kirinčić – koncept, režija/dramska pedagogija i snimanje, Laura Marchig, dramaturgija, Tajči Čekada rock-punk kostimi i rekviziti. Enver Krivac glazba, Kristina Barišić montaža.

Uloge djece luke glume:

ANA MARIA ŠTEFANAC, MARK ŠOKČIĆ

polaznici Malika u dobi od 9-18 god.:

ENA BAN
LUCIJA BANDERA ULRICH
LUCIJA ČUGALJ
MIA DEMIROVIĆ
LOVRO GRDINIĆ
JAN ILIĆ
NINA JURJEVIĆ
VANDA LINIĆ
NIKA NAĐ
LOVRO PERČIN
DINO PETRINIĆ
DUNJA SMOKVINA
MAŠA ŠVERKO
MILA VUKUŠIĆ

Sudjelovanje u filmu: Ena Radunović i Viviana Vitković

UPOZORENJE: Film nije primjeren mlađima od 12 godina i svi koji ga gledaju-gledaju ga na vlastitu odgovornost .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari