U PONEDJELJAK PREMIJERA: Novo izdanje središnjega Dnevnika HRT-a

Nova voditeljska lica samo su neke od promjena koje se najavljuju u predstojećemu razdoblju u središnjoj informativnoj emisiji.

Od ponedjeljka 14. ožujka središnja informativna emisija Hrvatske radiotelevizije (HRT) Dnevnik doživjet će promjene. Dnevnik će ubuduće umjesto voditeljskoga para ponovno imati jednoga voditelja ili jednu voditeljicu, a od ponedjeljka 14. ožujka će ga voditi i uređivati dugogodišnji novinari, reporteri i urednici Hrvatske radiotelevizije Mirjana Posavac, Branimir Farkaš i Marta Šimić Mrzlečki, koja tu emisiju vodi unazad godinu dana. Emisiju će ubuduće uređivati i Dražen Majić, Anja Konosić, Dijana Čović i Branko Nađvinski.

Mirjana_Posavac
Mirjana Posavac na Hrvatskoj radioteleviziji radi kao novinarka dvadeset godina. Počela je kao reporterka i voditeljica u HRT-ovu studiju u Bjelovaru, a od 2000. godine je u Zagrebu, gdje je pet godina uređivala i vodila Vijesti. Radila je kao reporterka u gotovo svim emisijama Informativnoga programa Hrvatske televizije, sudjelovala u velikim HRT-ovim projektima, poput praćenja parlamentarnih i predsjedničkih izbora, obljetnice vukovarske tragedije, posjeta Svetoga Oca Republici Hrvatskoj, a posljednjih godina redovita je izvjestiteljica iz Hrvatskoga sabora. „Ulazak u središnji Dnevnik veliki je izazov i odgovornost. Radujem se suradnji s kolegama i nadam se da ćemo nastaviti trend vraćanja povjerenja gledatelja u javni servis”, izjavila je Mirjana Posavac.

Branimir_Farkas
Branimir Farkaš dugogodišnji je vanjskopolitički novinar i komentator. Na Hrvatsku radioteleviziju došao je 1989. te prvo radio na Hrvatskome radiju (HRT – HR), a od 1993. na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV). Osim što je radio u gotovo svim dnevnim i tjednim informativnim emisijama, zapažen je njegov rad na posebnim HRT-ovim projektima, poput vođenja i uređivanja emisije u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, posjeta Georgea Busha te kongregacije pape Franje. Pratio je najveće svjetske događaje i intervjuirao brojne državnike, a široj je javnosti ostao zapamćen i kao dugogodišnji izvjestitelj iz Haaga. Uz veliko novinarsko ima i diplomatsko iskustvo. Tri je godine bio prvi tajnik za politiku, kulturu i informiranje u hrvatskome veleposlanstvu u New Delhiju. „Dnevnik je najutjecajnija, najvažnija i najstarija medijska institucija. S njim novinar ulazi u dom svakoga gledatelja i zato je velika odgovornost, ali i čast biti njegovim dijelom. Iako je riječ o zahtjevnome poslu, vjerujem da ću nastaviti pratiti i svjetske događaje, a velika mi je želja do kraja popratiti sudske procese na haškome sudu te zaključiti to poglavlje”, kaže Branimir Farkaš.

Marta_Simić_
Marta Šimić Mrzlečki dulje od desetljeća radi na Hrvatskoj radioteleviziji, prvo kao novinarka i voditeljica bjelovarske Županijske panorame, a potom kao voditeljica emisije Dobro jutro Hrvatska te urednica i voditeljica emisije Hrvatska uživo. Posljednjih godinu dana voditeljica je Dnevnika. „Svaki je Dnevnik nešto novo. To je najvažniji pregled aktualnih vijesti iz zemlje i svijeta. Uvijek imam isti cilj, a on je – dati gledateljima točnu i objektivnu informaciju”, kaže Marta Šimić Mrzlečki.

Vršiteljica dužnosti rukovoditelja Informativnoga medijskog servisa (IMS) Hrvatske radiotelevizije Katarina Periša Čakarun ističe kako će glavne odlike Dnevnika biti – objektivnost, informativnost i sadržajnost. „Političke obojenosti neće biti, usredotočit ćemo se na ljude, na njihove probleme, ali i na uspjehe”, poručila je uoči sutrašnjega prvoga Dnevnika u novome izdanju Katarina Periša Čakarun.

Određenih će preinaka u narednome razdoblju biti i u scenografiji Dnevnika, a uskoro se očekuje i potpuno novi vizualni identitet središnje televizijske informativne emisije, o čemu će novo programsko vodstvo pravodobno obavijestiti javnost.

Foto: Krasnodar Peršun (HRT)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari