OD 6. DO 8. KOLOVOZA

U riječko Ljetno Art kino stiže Motovun Film Festival! U tri dana pogledajte šest filmova

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S motovunskog brda tijekom tri dana gostovanja stižu tri kratkometražna filma i tri dugometražna filma

Program otvara srpska komična drama Moj jutarnji smeh, u nastavku slijedi francusko-belgijska drama Zaposlene djevojke, a gostovanje zatvara nagrađivana čileanska povijesna drama Bijelo na bijelom.

Za dozu najnovije filmske produkcije u Art-kinu i ovog je ljeta zaduženo je posebno gostovanje Motovunskog filmskog festivala, u sklopu programa Motovun putuje, od 6. do 8. kolovoza s početkom u 21 sat u Ljetnom Art-kinu. Filmovi se prikazuju s hrvatskim i engleskim titlovima.

Prvi dan ovogodišnjeg programa donosi srpsku komičnu dramu Moj jutarnji smeh, priču o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana (i cijeloj jednoj generaciji odgajanoj ‘pod staklenim zvonom’) koji konačno mora preuzeti odgovornost, suočiti se sa životom, ali i riješiti pitanje koje ga muči – u svojim tridesetima i dalje je djevac. Film je među kritičarima dosad opisan raznim epitetima – kao rijetko dobro skrojeno filmsko djelo, nasljednik crnog vala, drama koja će gledatelje nasmijati ili komedija koja će ih rasplakati.

Francusko-belgijska drama Zaposlene djevojke, na programu 7. kolovoza, prati tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi radile svoj posao, a na kraju jednog dugog i toplog dana povezuje ih zajednička tajna. Zaposlene djevojke priča je o radnicama bordela, majkama, suprugama i djevojkama u potrazi za svrhom, svakodnevnim junakinjama u neprekidnoj borbi za obitelj, opstanak i dostojanstvo.

Posljednji film s motovunskog brda filmova španjolsko-čileanska je povijesna drama Bijelo na bijelom. Krajem 19. stoljeća, fotograf Pedro dolazi u Ognjenu zemlju kako bi ovjekovječio vjenčanje misterioznog zemljoposjednika Portera i njegove maloljetne mladenke Sare. U Porterovom odsustvu, Pedro postaje sve opsjednutiji Sarinim fotografijama. Kada se njegova opsesija razotkrije, Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti “stvaranje povijesti” – kolonizaciju nove zemlje i genocid domorodačkog stanovništva. Dobitnik nagrade za najbolju režiju u programu Horizonti Venecijanskog festivala, Bijelo na bijelom postavlja bolna pitanja o problematičnom odnosu estetike, morala te osobne i društvene odgovornosti.

U klasičnoj festivalskoj maniri, prije dugometražnog filma prikazat će se i filmovi kratkog metra i to redom: crnogorska drama Posjeta Đorđa Vojvodića, francuska komedija Ljetni post i iranska drama Zmajevi.

Projekcije filmova održavaju se u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari