SVI ZA LET 3!

VeŠČeras finale Eurosonga 2023., evo kako možete glasati za svoje favorite

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Velika završnica ovogodišnjeg 67. natjecanja za pjesmu Eurovizije održat će u subotu 13. svibnja u Liverpoolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prijenos možete pratiti od 21 sat na Prvome programu Hrvatske televizije, Drugom programu Hrvatskoga radija i multimedijskoj platformi HRTi. Hrvatski predstavnici Let 3 s pjesmom “Mama ŠČ!” nastupit će predzadnji u finalnoj večeri

U finalnoj večeri Eurosonga sudjelovat će ukupno 26 zemalja – Ukrajina, pobjednik prethodnog izdanja, zatim Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Španjolska i Njemačka koje su imale direktan prolazak u finale te po deset najbolje rangiranih zemalja od dva polufinala. Večer otvara Austrija, nakon koje slijede Portugal, Švicarska, Poljska, Srbija, Francuska, Cipar, Španjolska, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Australija, Belgija, Armenija, Moldavija, Ukrajina, Norveška, Njemačka, Litva, Izrael, Slovenija, Hrvatska i Velika Britanija.

Kako Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022. s pjesmom Stefania sastava Kalush Orchestra nije mogla ispuniti zahtjeve za domaćinstvo zbog sigurnosnih problema izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu 2022., Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila je da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako su Britanci domaćini Eurosonga čak deveti put, a na domaćinstvo su čekali točno 25 godina, od 1998. i Eurovizije u Birminghamu.

Natjecanje producira BBC u suradnji s ukrajinskom nacionalnom televizijom UA:PBC. Zajednička im je želja ujediniti cijelu Europu oko vrijednosti mira, potpore, slavlja različitosti i talenata, a novi slogan natjecanja za pjesmu Eurovizije je Ujedinjeni glazbom.

Voditelji su glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon, ukrajinska pjevačica Julia Sanina te irski televizijski voditelj Graham Norton.

U finalnoj večeri možete glasati za svoje favorite, osim za predstavnika zemlje iz koje glasate, a na način da nazovete 06155 + redni broj pjesme (01-26) ili da pošaljete SMS na 666555 s rednim brojem pjesme (01-26). Cijena poziva iznosi 0,50 € /3,75 kn za fiksne i 0,67 €/5,06 kn za za mobilne mreže, dok je cijena SMS poruke 0,49 €/3,72 kn/SMS s uključenim PDV-om.

Glasovati mogu sve zemlje koje su se natjecale na Eurosongu, kao i gledatelji iz zemalja diljem svijeta koje ne sudjeluju na Eurosongu, smješteni pod entitetom Rest of the World.

Oni će svoje favorite moći birati putem Interneta. Stručni žiriji i dalje će moći odlučivati o pobjedniku te će svoje bodove dijeliti u velikom finalu.

Sretno Let 3! Volimo vas! ŠČ!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari