PREKRASNA IZVEDBA

“BOŽIĆ DOLAZI” Riječki zbor mladih J. Kaplan predstavio prekrasan video za popularnu božićnu pjesmu!

Screenshot

Pjevački zbor mladih Josip Kaplan ni u došašću ove teške i neobične godine nije nas ostavio praznih ruku

No za razliku od njihovih toplih adventskih koncerata koji uvijek odišu posebnom energijom, ove su nam godine pod jelkom pripremili poklon u nešto drugačijem obliku, no jednako atraktivnom i posebnom.

Radi se o obradi jedne od najpoznatijih hrvatskih božićnih pjesama – pjesmi “Božić dolazi” grupe Srebrna krila, autora Mustafe Ismailovskog, u vokalnoj obradi Davida Stefanuttija. Instrumentalni aranžman potpisuje Ivan Popeskić, u čijem je studiju pjesma i snimljena, a instrumentalni je solo odsvirao Antonio Geček, prva truba Big Banda RTV Slovenija.

Osim toga snimili su i prigodan, ujedno njihov prvi, glazbeni spot, premijerno predstavljen 21.12.2020.g. na Kanalu Ri. Članica zbora Margareta Širola osmislila je i napisala scenarij te koordinirala snimanje. Karlo Marković, mladi riječki videograf, zaslužan je za snimanje, montažu i kolor. Režiju zajednički potpisuju Marković i Širola.

U spotu je moguće uočiti prepoznatljive lokacije Rijeke i okolice te ovom prigodom zahvaljuju  Vedranu Babiću na ustupanju prostora Trsatske gradine, slastičarnici Cacao kao i dijelu zboraša koji je nesebično otvorio vrata svojih domova: Veronika Kamenar, Mirna Kuzmić, Margareta Širola i Sandro Car.

Posebna zahvala ide i umjetničko-menadžerskom timu u sastavu Jelene Anđelić, Doris Kovačić, Leane Paladin i Margarete Širola, a ovaj veseo spot koji odiše toplinom, ljubavlju i neizmjernim prijateljstvom možete pogledati ovdje.

Prisjetimo se, zbor djeluje od 2006. godine te okuplja 30-ak članova. Ponosi se brojnim nagradama na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i pobjedom u HRT-ovu showu Do posljednjeg zbora 2012. godine, kada osvaja titulu najomiljenijeg zbora u Hrvatskoj. Zborom ravna umjetnička voditeljica Doris Kovačić.

Ove su neobične godine, podsjećamo, ipak uspjeli realizirati nekoliko važnih projekata: sudjelovali su u mjuziklu Evita HNK-a Ivana pl. Zajca te velikom zborskom koncertu u čast Ivana Matetića Ronjgova, a tijekom karantene razveselili su nas obradom pjesme Heal the World Michaela Jacksona koju su snimili svatko iz svojih domova.

Prigodno su obilježili i obljetnicu rođenja Josipa Kaplana, velikoga skladatelja, zborovođe i umjetnika čije ime s ponosom nose, a u rujnu su uspjeli i počastiti riječku publiku svojim koncertom u Arheološkom parku Principij.

Ovom prigodom obznanjuju i da su nedavno pobijedili na virtualnom natjecanju božićnih skladbi GLAZ-B-OS u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Osvojili su prvu nagradu s 96 bodova, kao i ukupno prvo mjesto u kategoriji mješovitih zborova i to s narodnom hrvatskom skladbom “U to vrijeme godišta” u obradi Matka Basare.

Dakle moramo se složiti da Kaplanovcima kreativnosti, inicijative i novih ideja ne nedostaje, unatoč svim okolnostima. Što se tiče daljnjih planova, intenzivno se pripremaju i za svjetske zborske igre u Belgiji, koje su odgođene za srpanj 2021. Iduća je godina posebna i po tome što će zbor proslaviti svoj veliki 15. rođendan te će se i to obilježiti na prigodan način.

Kako biste na vrijeme bili upućeni u sve što vam marljivo pripremaju, pozivaju vas da ih zapratite na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, ako to još niste učinili. Jedva čekaju stupiti u realizaciju nabrojenih planova te dodaju da ih trenutačno najviše rastužuje nemogućnost zajedničkih druženja, putovanja i, naravno – uživanja u pjesmi.

No kad publika već ne može k njima, osmislili su način kako će ipak doprijeti do srca svojih vjernih pratitelja. Poručuju: “Pjesmom želimo prenijeti toplinu i ljepotu božićnog ugođaja, radost muziciranja, veselje, prave vrijednosti poput ljubavi, obitelji, prijateljstva te nam je cilj, naravno, razveseliti našu publiku”, prenose Kaplanovci.

A njihove su želje za nadolazeće blagdane, kažu, mir, zdravlje, blagostanje te, prije svega, da “budu sretni svi”.

Marina Katić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari