NOVI RIJEČKI FESTIVAL: U petak i subotu „brdo“ dobre glazbe na Sailor Sweet&Salt Music Festivalu!

Foto: Ilustracija

Prepoznatljive riječke lokacije, Ex Port Delta i Torpedo, ugostit će 27. i 28. srpnja niz renomiranih imena domaće rock, pop i elektroničke glazbe

Vikend pred nama je pravi zvjezdani: astrolozi će u zvijezdama uživati na nebu zbog potpune pomrčine Mjeseca, a glazbeni sladokusci na pozornicama prvog izdanja nove riječke manifestacije, Sailor Sweet&Salt Music Festivala.

Prepoznatljive riječke lokacije, Ex Port Delta i Torpedo, ugostit će 27. i 28. srpnja niz renomiranih imena domaće rock, pop i elektroničkog predznaka.

O tome su na današnjoj konferenciji za medije govorili Damir Martinović Mrle kao organizator i autor projekta Sailor, Ivanka Mazurkijević kao autorica priče o Sailoru i izvođačica, Lela Vujanić kao koordinatorica Ljeta u prijestolnici i Bruno Župan, glasnogovornik festivala.

Kako se Rijeka nije našla na velikoj prošlogodišnjoj turneji Darka Rundeka, ovo je bila idealna prilika za ugostiti ovaj njegov vrlo traženi program, kako bi i publika u Rijeci mogla uživati u ljepoti i raskoši njegovog opusa kroz zavodljivi i plesni (post)Apocalypso NOW show.

Mrle će također nastupiti na festivalu s Ivankom Mazurkijević i pratećim glazbenicima kao Mr. Lee & IvaneSky, alternativni pop outfit koji se istaknuo svojim radom kako na koncertnim, tako i kazališnim pozornicama te glazbom za filmove.

Na pozornicu Sailora penju se u petak 27. srpnja i Damir Urban sa svojom Četvorkom, trenutno na gusto ispunjenoj ljetnoj festivalskoj turneji, potom nagrađivana zagrebačka kantautorica Sara Renar, sve popularniji synthpop kolektiv Svemirko te veteran domaće elektroničke scene Seraphim Codex koji će s DJ/live kombinacijom zatvoriti prvi i najaviti drugi dan festivala.

Subota 28. srpnja je u znaku plesa uz brojna etablirana imena domaće elektroničke scene i nekoliko nadolazećih nada koje polako ali sigurno nalaze svoja mjesta na njoj.

Lineup u Torpedu predvode jedna od trenutno najeksponiranijih hrvatskih DJ-ica Marina Karamarko i legendarni Alen Sforzina, tu je i poznati dvojac odgovoran za brojne klupske evente i festivale – Lemon i Mark Ash, pokretač riječkog kluba Crkva Life4Funk te mlađa generacija DJ-a Shipe, Jopa, Brx, One N i Roland.

Ulaznice za program na Delti nalaze se u pretprodaji u sustavu Entrio po 45 kn dok se ulaznice za program u Torpedu kupuju na ulazu po cijeni od 60 kn.

Festival je dio Ljeta u prijestolnici, programa koji objedinjuje brojne već poznate riječke manifestacije, ali i niz novih sadržaja poput koncerata, predstava, izložbi, performansa i edukacija.

„Broj raznoraznih ljetnih događaja u Rijeci posljednjih se godina povećava i ovime ih se htjelo staviti pod zajednički nazivnik, te tako pozvati i Riječane i goste grada na cjeloljetno druženje uz kulturu“, navela je koordinatorica programa Lela Vujanić dodajući kako će ovo ljeto za sve željne zanimljivih događanja biti itekako ispunjeno.

Sailor Sweet&Salt Music Festival, kako je vidljivo i iz samog imena, realizira se u sklopu programskog pravca “Slatko i slano” projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. i to u suradnji sa skupom europskih studenata arhitekture EASA.

Naravno, uz sam festival vezan je projekt Sailor – materijaliziranje zvuka grada Rijeke kroz inovativnu taktilno-zvučnu skulpturu od zvuka i soli, na čemu Martinović i Mazurkijević rade već godinu dana. (OVDJE)

Posjetili su i druge gradove kako bi snimili njihove frekvencije te ostvarili suradnje s lokalnim glazbenicima, u tijeku su eksperimenti u suradnji sa riječkim Sveučilištem, a cijela bi priča trebala kulminirati 2020., kada bi se skulptura trebala instalirati na Molo longo, upravo u godini kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.